BONA VIDA

Jaume Fàbrega

12 de març de 2009
3 comentaris

ESCUMOSOS, CAVA, XAMPANY, BLANQUETA

No tot s’ acaba amb el cava. Coneixeu la blanqueta de Llimós?

 

VINS ESCUMOSOS I XAMPANY

Una cosa és la Xampanya (regió francesa del nord, però força assolellada) i l´altra el “xampany (le champagne), el vi escumós elaborat segons la méthode champenoise que només, legalment,   és  es pot produir en aquesta contrada, a partir d’ un invent fet per l abat Dom Perignon al segle XVIII.

Els gelosos xampanyesos- amb raó, ja que s’ hi juguen milions- han impedit que el xampany d’ altres llocs (sobretot per Catalunya, el principal competidor, ja que no s’ ha amoïnat molt pels xampany produït a Crimea, Xile, etc.) es digui així i, darrerament, ha impedit la denominació “mètode xampanyesa” (substituïda, en el cava català i només per un temps, per “mètode tradicional”).

El xampany de la Xampanya, la blanquet de Llimós- blanquette de Limoux, blanqueta de Limós en occità: el nom francesitzat no pot ocultar aquest origen cultural, més català que no gàl.lic- (ciutat   que reclama,  amb raò, una antigüitat superior: la blanqueta occitana ja és citada l´any 1531. I encara podríem recular més: Francesc Eiximenis, en el moment en què Catalunya i el Llenguadoc eren pràcticament la mateixa nació, ja parla del “vi formigalejant”. És a dir, del vi escumós, mousseux (francès), sparkling (anglès), frizzante (italià), etc. Se’n fan arreu: d’ Alemanya a Itàlia (com el popular Lambrusco de l Emília-Romanya, estrella de l´exportació als Estats Units i països anglosaxons, i ara obtenible a molt bon preu  als súper de Catalunya), passant pels Estats Units, Portugal o Australia. D’ aquests vins bombollejants un dels més populars de Catalunya és el que es fa (teòricament) en un castell empordanès. Els fins degustadors solen rebutjar aquesta mena de vins, i ja no diem res dels popularíssims, fa uns anys, vins “gasificats”.

A pagès aquets vins es bevien com aigua, acompanyant- de forma sàvia- tota mena de menjars; eren tractats com un vi refrescant (com ara el vi amb gasosa), combinacions només rebutjades pels puristes.Jo ho defenso igual que, en certes ocasions i segons el vi (i fins el cava9, beure en porró.

  1. Senyor Jaume Fàbrega i Colom  vostè te uns pèssims companys de bagatge.  Vomita xenofòbia injuriosa damunt de milers de nens assassinats i d’ il·lustres personalitats. Machado, Llach i Guerara en son exemples.  Vostre es un pulcre crític gastronòmic separatista  i prou. Vostè traspua feixisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!