El tomàquet ve d’ America, el préssec de Persia, el mango de l´Índia, la vinya d’ Armènia…El fabulós viatge dels alimets.
<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:1;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:CA;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;}
@page Section1
{size:595.3pt 841.9pt;
margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:36.0pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>
ORIGEN I DIFUSIÓ
DELS ALIMENTS: TOTS SOM EL MON
Som el que
mengem? Aleshores una de les coses més estúpides- per no dir una altra cosa és
el racisme i la xenofòbia-. Si acceptem els aliments que mengem, vinguts d’arreu
del món, com no hem d´acceptar la gent d’ arreu, com fa una cançó del grup
Pomada?
Molts dels
aliments que consumim, en general, no tenen pas el seu origen en el
nostre propi país sinó que, des d’ antic, han viatjat fruit del comerç, les
guerres, el colonialisme, i fins i tot, l’ esclavitud.
Així productes emblemàtics de l’ anomenada dieta
mediterrània, com el blat, l’ olivera o la vinya, ni tan sols tenen el seu
origen a la Mediterrània occidental. I d’ altres, que hi estan incorporats d’
una forma fonamental- com els tomàquets o els pebrots-, han vingut d’ Amèrica.
Verdures com l’ albergínia- o la canya de sucre-, varen venir de l’ India, i
fruites com el préssec, l’ albercoc o la
taronja, foren aportats pels àrabs- o també els romans- , si bé procedents de
la Xina o d’ Àsia.
Aquest mateix camí s’ ha fet en direcció a altres
continents, i així productes d’ Europa, d’ Àsia i d’Àfrica varen ser portats a
Amèrica pels europeus, que també els han aportat- juntament amb els d’ Europa a
Austràlia o Nova Zelanda.
I aquest procés encara continua, a vegades a través de
camins tortuosos: així el kiwi, originari de la Xina, ens ha arribat a través
de Nova Zelanda, i alguns fruits tropicals que ens vénen d’ Amèrica tenen el
seu origen a Àsia, l´India o Àfrica.
A continuació us proposem una llista d’ ingredients
diversos amb menció del seu origen,i, si s’ escau, data aproximada (o coneguda)
de difusió) i camins o recorregut.
Hi ha pobles – com els portuguesos- que tenen una
importància cabdal en la difusió de molts d’ aquests aliments, que han difós
arreu, d’ Àfrica a Àsia, passant per Amèrica.
(Expressem en
negreta els aliments més corrents i coneguts).
Agave, magüey, atzavara.Mèxic
Albercoc.Nord de
Xina>Índia>Pèrsia>Europa.2000 aC
Albergínia.Índia>Pèrsia>Àrabs,
Xina s. V aC
Alfals, userda.Orient Pròxim, Mediterrani
All.Extrem Orient, Àsia
Occidental,3000 aC.Antic Egipte
Alvocat.Amèrica central.Cultivat pels
asteques
Ametlla.Orient Pròxim (Egeu-Pamir)
Ànec. Xina, Egipte, Europa,
Ànec mut. Amèrica
Anís (matafaluga).Orient Pròxim
Anís estrellat. Xina
Api.Europa, Àsia.Edat Mitjana
Arròs.Índia,>Xina>Japó.4000aC
Avellana.Àsia Menor>Grècia
Bacallà.Atlàntic Nord, mar de
Barents.Bascos, s. XVI
Bambú.Xina
Bitxo.Mèxic.Espanyols>portuguesos.s.
XVI
Blat.Pròxim Orient,Europa
Blat de moro.Amèrica del nord i central
Bleda.Mediterrani,Grècia i Roma.600
aC
Borratja.Síria>Grècia>Roma
Bròquil.Itàlia
Cacauet.Brasil,
Perú.Portuguesos>Àfrica
Cacau.Mèxic
Cafè.Etiòpia.Àrabs>Europa.S.
XVI
Calçot.Catalunya. S.XIX
Canonges, herba dels canonges, dolceta.Europa
Canyella.Ceilan, Xina
Caqui.Extrem Orient, Japó
Carbassa.Àsia, Amèrica
Carbassó.Àsia, Caldea, Egipte
Card.Àfrica, Mediterrani
Cardamom.Ïndia, Ceilan>àrabs
Carxofa.Mediterrani.Àrabs>Espanya>Itàlia
Castanya.Mediterrània.Grècia, Roma
Caviar.Egipte, Grècia, Turquia.Segle XIX
Ceba.Egipte,Àsia
Cigró.Africa, Mediterrani oriental,
Palestina
Cirera.Xina, Àsia central
Civada.Europa.Prehistòria
Clavell.Moluques
Coco. Sud d’Àsia, Oceania
Codony.Pèrsia, Caucas
Cogombre. Mesopotàmia, 2.000 aC
Col.Mediterrani,Àsia Menor, Gran Bretanya
Col de Brussel.les. Bèlgica.s.
XVIII
Coliflor. Xipre
Col xinesa. Xina
Colocàssia, malanga, taro. Ïndia, 7.000 aC
Comí.Orient
Conill.Península ibèrica,mediterrani
Créixen de terra.Sudoest d’ Europa
Crosne, carxofa japonea. Xina, Japó
Cúrcuma.Índia
Curri.Índia
Dàtil.Nord d’ Àfrica
Enciams,
lletugues.Àfrica
del nord,Mediterrani,Àsia; Itàlia
Endívia.Bèlgica.S.XIX
Escalunya.Àsia Menor,Palestina
Escaroles. Mediterrani, Orient Pròxim,
Egipte, Itàlia
Espàrrec.Egipte, Europa, Àsia
Espinac.Pèrsia, sudoest d’
Àsia>àrabs
Espinac d’ aiugua. Xina, sudoest asiàtic
Estragó.Sibèria
Estruç, emú.Àfrica, Àsia, Argentina,
Austràlia
Faves.Àsia Menor, Mediterrani, Nord
d’ Àfrica.6800 aC
Fideus.Catalunya, s. XIII
Figa.Orient Mitjà
Figa de moro. Amèrica subtopical (Mèxic,
Carib…)
Fonoll.Àsia Menor.Cultivat: Itàlia
Galanga. Xina
Gall dindi.Mèxic
Gerd.Grècia, Europa
Gingebre. Sud s’ Àsia. 3000 aC
Grosella.Orient Pròxim, Europa
Guaiava.Brasil
Iogurt.Caucas, Turquia, Grècia,
Bulgària
Julivert d’ arrel. Centre d’ Europa
Kiwi.Xina
Kumquat.Xina
Litxi.Xina
Llenties. Orient Pròxim, sudoest d’
Europa
Limona.Xina
Llimona dolça, llima.Sudoest asiàtic
Maduixa.Alps, s. XVI
Maduixot.Amèrica del Nord
Magrana.Orient
Pròxim.Fenicis>Península Ibèrica
Mandarina. Xina
Mandioca, iuca,
tapicoca.
Perú, Carib, Amèrica del sud, Andes.Portuguesos>Àfrica
Mango.Índia
Maracuià, fruita
de la Passió.Brasil
Meló. Àsia, Àfrica
Mongetes.Amèrica
Moniato.Amèrica,Perú;Índia.S. XVI
Mostassa. Europa
Mung, mongeta mungo. Ïndia>Xina, Indonèsisa
Nap.Europa
Napicol.Sud d’ Europa
Nectarina. Àsia central
Nespra.Xina
Nou.Europa, Caucas
Nou moscada. Moluques
Nyam.Àsia oriental.Madagascar , 1000 aC
Nyàmera, trumfa nyama.Amèrica del Nord
Ocra, quimbombó.Nord d’ Àfrica, Aràbia , Índia
Oli d’ oliva. Egipte, Gran Síria.6.000 aC
Papaia.Carib
Pasta.Xina, Itàlia, àrabs> Catalunya (fideus)
Pastanaga.Àsia Menor, Iran, Balcans. Pastanaga taronja:
S. XVIII
Patata. Perú
Pebre negre. Índia
Pebre de Sichuan.Xina
Pebrots.Amèrica. Portuguesos, Turcs,
àrabs>
Pera. Europa, Caucas
Pèsol.Orient,Europa. 7000 aC
Pinya americana. Amèrica tropical
Pintada,
faraona.
Àfrica
Pistatxo, festuc. Síria
Plàtan. Àsia subtropical
Pollastre. Sudoest asiàtic
Poma.Europa
Pomelo, naronja. Xina, illa de la Sonda
Poncem.Mediterrani, àrabs
Porro. Egipte,Àsia, Europa
Préssec. Xina, Pèrsia
Pruna.Caucas, Pèrsia, Anatòlia
Rave picant.Rússia, Ucraïna
Raves. Xina, Àfrica, Europa
Remolatxa.Àsia, Europa
Ruca, eruga, rúcola.Europa, Àsia Oriental
Ruibarb.Tibet
Safrà.Àsia
Salsifí, salsafí, escorçonera. Europa, Catalunya
Sèsam. Àfrica, Àsia
Síndria.Egipte, Orient Pròxim
Soja. Àssia, Xina
Sucre.Índia, Egipte,>Àrabs
Taronja.Xina.>Portuguesos
Te.Àsia. 3.000 aC
Tomàquet.Mèxic.>Espanyols
Tomàquet d’ arbre.Perú
Vainilla.Mèxic
Verdolaga.Xina, India, Egipte, Mediterrani
Vinya.Mitjà Orient, Caucas, Pèrsia.
Turauia, Armènia
Xai.Àsia occidental
Xaiot, chayote.Amèrica central, Mèxic
Xicoira.Grècia i Roma.2000 aC
Xirimoia.Amèrica
Xirivia. Mediterrani oriental
Per saber-ne
mes
Jaume Fàbrega:
La cuina. Gastronomia tradicional sana
(4 vol; Mediterrània)
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!