BONA VIDA

Jaume Fàbrega

15 de març de 2007
0 comentaris

DIETA I SALUT: D’ ARNAU DE VILANOVA A CERVANTES

La preocupació per la dieta no és d’ ara: a l´Edat Mitjana hi ha l´aportació fonamentaL d’ Arnau de Vilanova i, en la literatura, el magnífic episodi  de Sancho Panza a l´Insula Baratarìa, al Quixot.

“Aprés doctrina general, (covinent) cosa és parlar especialment de les coses qui.ls cors (cossos) nodrexen, e dels remeys qui poden haver si (no) són rebutz axí con deuen. Entre les altres coses, primerament direm dels menyars; aprés , dels boures (beures)”. Així parla el metge i deitista del s. XIII-XIV Arnau de Vilanova al Regiment de Sanitat. És a dir: la preocupacIó per la dieta ha existit sempre. Així doncs,la preocupació pel menjar i la salut no és un tema només d’ actualitat, tot i essent-ho: sempre han tingut bec les oques, dels grecs clàssics a l’ Edat Mitjana. Arnau de Vilanova hi fa, segurament, l’ aportació més important, a través del seu Regiment de Sanitat i altres obres de caire mèdic i fins sexològic. El raonat consell que Cervantes- que boig esdevé lúcid, bo i idealista- dóna a Sancho Panza, a punt d’ esdevenir governador de l’ Insula Barataria ens insereix, doncs, en el que , molt abans, s’ havia escrit en català.En el Quixot, en efecte s’hi reflecteix un gran interès per la relació entre menjar i  salut, fent-se ressò d’ una de les preocupacions bàsiques del seu temps, com ho mostren les obres mèdiques que es dedicaven a aquest tema. Donant, això sí, al concepte de salut un sentit ampli, que inclou la bellesa o aspecte del cos (estil enfront d’ obesitat),la potència genèsica i l’ afany de longevitat. Es, des d’aquesta perspectiva, una de les preocupacions més universals, en el temps i en l’ espai: caracteritza de forma gairebé compulsiva la cuina xinesa, forma part del patrimoni clàssic greco-romà, és objecte de diverses publicacions de la medicina àrab i jueva i

informa les preocupacions de l’ Edat Mitjana i, naturalment, de l’ època moderna. Les fonts catalanes són primerenques i precioses. Baldament els llibres d’ història i alimentació en castellà ens parlin d’ un tal “Arnaldo de Villanova” (o Villanueva; de fet va dedicar un obra, el Liber vitae a Gonzalo Rodrigo, cardenal de Toledo) i els francesos d’ un Arnaut de Villeneuve (era professor de la Universitat de Montpeller) hem de suposar que es refereixen a un metge i dietista anomenat Arnau de Vilanova que, fins que no

es demostri el contrari, va escriure en català i en llatí (s. XIII-XIV). També el podrien reclamar els italians: es va estar un temps al monestir cistercenc de Casanova redactant (primers anys del XIV) redactant el Breviarium practicum, i és nomenat metge pontifici  el 1300, i com a tal està al servei de Bonifaci VIII, Benet XI i Climent V. Va ser dietista de reis: de Jaume II de Catalunya-Aragó- el seu gran protector- i de Robert de Nàpols (1309). La seva obra, encara avui, és aprofitable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!