BONA VIDA

Jaume Fàbrega

2 de setembre de 2022
0 comentaris

cuina medieval

ALMADROC (Salsa de formatge)

L’ almadroc és una salsa exquisida,  que pot acompanyar  carns a l’ ast o al forn (aviram, porc, garrí o porcella, així com verdures bullides, escalivades o fetes al vapor o a la planxa.

Ingredients

Formatge ratllat ,2 o 3 grans d’ all, aigua

Elaboració

Poseu els grans d’ alls, pelats i el formatge ratllat en un morter. Piqueu-ho molt bé amb la mà de morter. Quan serà ben picat, reduït a una pomada, afegiu-hi un raig d’aigua calenta i continueu picant amb la mà de morter, però no la remeneu, ja que es negaria o destriaria. Ha de quedar espès.

Notes

Podeu fer servir el formatge que us vingui de gust però sobretot d’ ovella.

AMANIDA D’HERBES

Les amanides medievals podien incloure “lletuga” o enciam, “endívia” o escarola, “eruga” o ruca, “lecsons”, lletsons o llicsons, verdolagues i altres herbes. Al Llibre de Sent Soví apareixen citades algunes d’ aquestes herbes, no solament emprades amanides, sinó en altres plats: per exemple, en la crema dita lletugat.

Ingredients

1 mata d’ enciam llarg (o altres herbes d’ amanida al gust)

uns brots de verdolaga (o qualsevol herba: canonges, xicoina o xicoira, ruques o rúcula…)

sal, oli i vinagre

Elaboració

Prepareu l’ amanida com es fa correntment, netejant bé els fulles d’ enciam i les herbes i escorrent-les encara millor. Afegiu-hi unes quantes fulles de verdolaga i amaniu-ho amb un pols de sal, un raget de vinagre i un bon raig d’ oli. Serviu-ho tot seguit.

Notes

Hi podeu afegir canonges, xicoies o pixallits, ceba, olives negres o morades.

Les verdolagues es troben a la primavera- estiu, i s’ han de collir tendres, abans que floreixin i granin. És un herba silvestre molt corrent als nostres horts i camps. Les verdolagues hi donen una textura cruixent i un elements refrescant.

També les fruites se servien com a amanides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!