BONA VIDA

Jaume Fàbrega

24 d'agost de 2022
0 comentaris

CUINA MEDEIVAL. Panades, aportació catalana

 

Panada de tonyina

TONYINA EN PA

Les panades o empanades eren molt corrents en la cuina medieval. Al Llibre del coc de Mestre Robert n’ hi apareixen  de tota mena: tonyina en pa,déntol, morena, esturió, emperador, saboga, salmó, llampresa (com la que es fa encara a Galícia) i altres. Les panades de peix eren una de les menges preferides pels Bons homes (càtars), ja que les podien dur en els seus viatges.

A la recepta Mestre Robert hi afegeix: “si la vols menjar freda, traure’n lo suc, perquè cada vegada que faràs panades e ton senyor les voldrà menjar  així fredes, és necessari que cada vegada ne llevis lo suc, perquè mentre que lo suc hi és, no´s poden tenir guaire” (no es conserven gaire). El suc es teia fent un forat a la sola de la panada.

En aquest receptari també hi ha panades amb llobarro, déntol, llissa, palamida (peix blau), emperador, saboga, barb,llampresa (aquesta encara es fa a Galícia), salmó, congre fresc,morena, esturió… El Llibre d’ aparellar de menjar diu que també es poden fer d’ arengs (i no d’ arengades, com es diu en l´edició del llibre, on hi ha altres errors  en els noms dels peixos). Diu que s’ hi ha de posar ceba tallada grossa, pebre, safrà,julivert i una mica de vinagre o un altre àcid. També diu que es pot fer amb  sardines, bogues, verats, llobarros, llisses…tot cuits abans a l´ast o a la graella, També  hi inclou una panada de conill, igualment abans cuit a l´ast.

Ingredients (per a 6 o 7 persones)

250 g de farina passada pel sedàs

1 cullerada de llevat en pols

1 ou

75 g de llard (o bé oli d’ oliva)

una mica de sal

mantega per al motlle

300 g de tonyina fresca

1 ceba (opcional)

1 ou i 1 rovell

sal , pebre, gingebre, safrà

Elaboració

Poseu a sobre d’ un marbre la farina juntament amb el llevat a manera de corona, al mig hi tireu l’ ou, el llard i la sal. Barregeu-ho amb una cullera obtenint una pasta fina i ho amasseu després amb les mans incorporant-hi la farina que admeti, a fi que no s’ enganxi als dits.

Empolseu la taula amb farina, estireu la pasta amb el corró aplanant-ho fins a uns 3 cm de gruix i folreu un motlle pla de pastís untat amb mantega, reservant.ne per a cobrir la panada.

Netegeu la tonyina i talleu-la a daus d’ un tres dits de gruix. Piqueu al morter la sal, el gingebre, el pebre i el safrà, i amb aquesta picada amaniu els talls de tonyina. A part, sofregiu la ceba tallada a llunes.

Amb aquesta composició ompliu el motlle preparat amb la pasta i ho ruixeu amb un raig d’oli; i el recobriu amb la resta de la pasta. Ho pinteu amb el rovell d’ ou diluït amb una mica d’ aigua utilitzant un pinzell petit  i ho fiqueu al forn a temperatura  moderada durant 20 minuts.

Notes

Un cop cuita, desemmotlleu-la en calent sobre una reixeta.Serviu-la tèbia o un cop sigui freda. Es pot guardar dos o més dies.

Si la voleu a l’ estil del menjar de Setmana Santa, substituïu el llard per oli.

També es pot fer amb tonyina en conserva, especialment salada i de la dita “sorra”, nom d’ origen àrab que ja apareix en els receptaris medievals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!