BONA VIDA

Jaume Fàbrega

30 d'octubre de 2013
0 comentaris

cargols

RECEPTA PREHISTÒRICA

CARGOLS A LA LLAUNA

Afins: Cargolada, Cargols a la petarrellada, Cargols rostits, Cargols a la brutesca, Caragols a la llauna

Una recepta popularíssima a Catalunya- i també a Andorra-, amb força variants pel que fa a algun dels ingredients i a la seva elaboració. Hi ha confusió, també, sobre els noms locals de les receptes de cargols: els cargols a la llauna són anomenat , per alguns, a la petarrellada. No obstant, el nom de cargols a la petarrellada s’hauria de reservar a una recepta indubtablement prehistòrica, la que es fan fent-los rostir amb palla, herbes seques o llistó (petarrellar és l’ efecte sonor del foc directe). Era un sistema primitiu que jo havia vist practicar al meu pare, quan anava al camp, a l´hivern.

Segons les comarques, també s’ anomenen a la brutesca i altres noms similars. Els cargols a la brasa són molt estimats al Rosselló, on la Cargolada és un dels senyals d identitat: tot i que  els “obscurs insípids” –com els anomena Patrick Gifreu, que ha escrit un llibre sobre el tema- de fet són l’ excusa per menjar costelles, llonganissa o botifarra. A part de la Catalunya Nord, és Lleida la terra que rendeix un veritable culte als cargols: el seu Aplec del cargol, celebrat cada Primavera, és ja festa nacional. També el poble de Fontcoberta, al Pla d el’ Estany, celebra una mostra del cargol, al mes de maig, així com s’ en fa una mostra monstre al poble del Byrr, a la Catalunya Nord.

Igualment  al País Valencià es feia una “caragolà” a la platja; aquí, la recepta més popular- si més no a l’ Horta- són els Caragols amb ceba, que antigament també es trobava a Catalunya, com ho explicita la cançó de lladres “L’ hostal de la Peira”: “Què hi ha per sopar?/-Hi ha cargols amb ceba/,samfaina i bacallà”. A les Balears els cargols també són populars- amb allioli, amb patate…- i tenen també consums rituals, en ocasió d’ alguna festa.

Podem resumir la cuina dels cargols de la següent manera:

1) cargols monogràfics en sec: a la brutesca, a la llosa, a la llauna, a la paella, a la graella, bullits, a vegades acompanyats d’ alguna salsa- allioli, maonesa, vinagreta, salsa de tomàquet-, i també guarnits amb patates, faves, etc.

2) cargols amb salsa, a la cassola: amb pernil o cansalada, amb botifarra crua, amb pernil, dolços i picants, amb ceba, amb tomàquet, amb costella de porc

3) cargols i acompanyament: amb conill, amb conill i sèpia, pop, calamars; amb gambes, escamarlans, llagosta, cabra, llobregant, boques; amb naps…etc.

4) altres fórmules: sense closca, farcits, en truita, en bunyol, a la captxipanda (o cutxipanda), amb samfaina, a la cassola, amb ganyims, amb bacallà, a l´estil de Boada, amb trumfes o patates, amb samfaina,  amb romesco, dolços i picants, farcits, en sopa…

5) guarnint altres plats: paella de l’ Horta de València, arròs brut mallorquí, cassola de tros de Lleida, cassola de verdures mallorquina…

A La cuinera catalana (v. 1835) hi apareixen dues receptes de cargols amb ceba, amb arròs i en sopa. Són sense carn, ja que solien ser considerats un menjar quaresmal. Heu aquí els “Caragols” amb ceba: “se posarà a sofregir en una casola, bona porció de ceba, y menta ab oli y sal se hi tiraran los caragols ab un poch d’ aigua, y se faran bullir, fins a ser cuits; tiranthi una slasa composta de pinyons picats, safrà y espècias, farina y algusn robells de ous que tot se dexatarà ab un poch de aigua o caldo de la matexa casola, y en tenir son punt se servirà”. “Nota: En lloch de la salsa se hi pot posar allioli”.

Ignasi Domènech, a La teca (1928) explica els “cargols a la petarrellada” que diu que s’ han de fer al camp en una planxa de ferro i els acompanya “amb una salsa d’ allioli, vinagre, sal i pebre”.

Ferran Agulló, al Llibre de la cuina catalana (1928) anomena  “Cargols rostits” els fets a la llauna: “Es posen, un per un, damunt d’ una llauna es col.loca al foc; diuen que si el foc és de palla els cargols són millors”. Diu que cal menjar-los amb allioli o maionesa, o bé una vinagreta (oli, vinagre, pebre).

 

Ingredients

1 kg 1/2 de cargols (aproximadament)  

oli  

sal

pebre

Elaboració

Renteu els cargols. Sense bullir-los, col.loqueu-los en una llauna de cara amunt, saleu-los i empebreu-los bé, tant per fora com per dins. Ruixeu-los amb l’oli i col.loqueu la llauna sobre el foc a fi que vagin coent lentament. Hi ha d’ estar una mitja hora. Si el foc és directe o fort, amb vuit o deu minuts n’ hi ha prou.

Els podeu posar uns  tres minuts al forn, cosa que ajuda a fer la cocció més uniforme; o fer tota la cocció al forn, que és la cosa actualment més habitual cal vigilar, no obstant, que no s’assequin excessivament. En aquest cas, s’ hi fiquen 5 minuts , es treuen i s’ hi afegeix, a dins de cada closca, all i julivert picat i oli d’oliva i es tornen posa al forn uns 3 minuts.

Perquès s’ aguantin a la llauna – a part que n’ hi ha d’ especials amb una concavitat- hi  ha qui hi posa un llit de sal (millor gruixuda, com la que es fa servir pel peix a la sal).

Notes

Aquests cargols es poden menjar directament, xuclant el pebre i la sal de les closques. S’hi serveix, opcionalment, allioli o una vinagreta. Es poden utilitzar cargols sense bullir (que tenen millor gust) o ja bullits.

Hi ha qui hi afegeix un raig de conyac o whisky o un cullerot d’ aigua.

D’ altres versions els enriqueixen amb cansalada picada (Girona) que es fica dins la closca, o bé llard fos (com fan a Catalunya Nord), així com pebre o sal picada amb pebrina (bitxo),dita sal de Cardona o sal roja a la Catalunya Nord.

S’ hi pot afegir, com fa algun cuiner, una picada de pebre vermell i herbes com  farigola, sajolida romaní, marduix, orenga menta, o una picada d’ all i julivert, etc. O bé una picada d’ all, julivert i oli. O bé es farceixen bé amb allioli.

A Lleida, a l’ Aplec del cargol i altres festes, es fan també a la llauna; es posa aquesta, amb els cargols, sobre les brases, a foc alegre però no massa, alt, a fi que no se sobtin i no quedin amagats. Es ruixen amb oli , se salen bé, i quan groguegen, s’ hi tira pebre negre. Els experts saben quan són cuits per l’ olor que fan.

A les cases, de la regió de Girona aquests cargols també es feien , un cop bullits, passats per la paella. Llavors se servien amb dues salses: una vinagreta i una salsa de tomàquet (que a vegades incloïa dauets de pernil) ben calenta (fins i tot posada damunt d’ un fogonet amb caliu). També, tant a les Balears com a Catalunya, se serveixen amb allioli (o maonesa). Sobre aquests acompanyaments el Corpus de la cuina catalana (2006)- un llibre que ens té acostumats a inompresibles garbuixos, comprensibles que es treballen les receptes des d’ un despatx- es fa un embolic, parlant de “vinagreta de tomàquet” o de pebre vermell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!