BONA VIDA

Jaume Fàbrega

25 de juliol de 2008
3 comentaris

BLANC DE BLANCS

A l´estiu potser vé més de gust un vi blanc que no pas un de negre. O bé un rosat. Però també un negre jove, fresquet…Però aqúi no parlarem de temperatures, sinó desl colors del vi.

TOTS ELS COLORS DEL VI

Fa anys em trobava en un restaurant de Lisboa- una de les meves ciutats preferides d’ Europa, amb Istambul i Budapest- i vaig demanar un “vinho verde” (pronuncieu-ho en català oriental, no en espanyol). És, en efecte, un vi blanc “verd” (per la maduració del raïm, més que no pas del color). D’ entrada el vaig rebutjar, pel color: virat a torrat, quasi teula indicava el cromatisme indicava que era un vi avariat, ranci, com així era. El problema era que el restaurant no era prou professional i em varen fer pagar el vi, sense ni tastar-lo- “o senhor pedíu, o senhor paga”, em va etzibar el poc simpàtic cabrer (potser es pensava que era espanyol; li havia  d’ haver fet saber que era català, per caure-hi millor).

El colro, en el vi, é d’ entrada la dada més bàsica. Ja ho deia, Francesc Eiximenis al segle XIV, quan,  per primer cop a Europa, escriu que cal beure’l amb una copa de vidre “a fi que resplendesca la sua pus bella color”. Quan fem un tast- sigui hedonista o professional-, en efecte, primer de tot ens mirem el color que “resplendeix”, i així d’ entrada ja tenim diverses informacions sobre la característica bàsica del vi- blanc, negre, rosat,  i de les qualitats  d’ aquestes vins bàsica- oxidats, rovellats, passats, joventut, rancis, vins de licor, etc.-

Com tothom sap, distingim entre vi negre, rosat i blanc. Res a dir sobre el blanc i el rosat- tot i que el vi blanc, en sentit estricte no té pas aquest color-, però l´adjectiu negre aplicat al vi és objecte de controvèrsies. Josep Pla insinuava que fóra més convenient anomenar-lo vermell: no crec que sabé que aquesta, era, justament, el qualificatiu  que es feia servir a l´Edat Mitjana: “dels vermells de la terra no en bec”, feia dir Francesc Eiximenis al seu “golafre eclesiàstic”- que podia ser, ben bé, un digne  i gurmet canonge de la catedral de Girona-.  I Joanot Martorell, al Tirant lo Blanc, ens dóna la imatge impactant d’ una donzella d’ una pell tan blanca –paradigma de al bellesa de l’ època- que en traguejar vi roig la gola se li transparentava i en quedava tenyida.L´espanyol té la solució d’ anomenar-lo “tinto”- i alguns cuiners i cambres, que ja avesats més al castellà que al català, de forma bàrbara, també l´anomenen així en català-, però el francès, l’ anglès, el portuguès, l´italià, l´alemany, el grec,etc., també fan servir el nom de vermell o roig. En tots els casos el clor fa referència al fet que el roig del vi s’ assembla al colro de la sang o d’ una rosa vermella.

On no hi ha dubtes, en canvi, és en la denominació blanc, que sembla prou universal: en totes les llengües conegudes designa un vi d’ un color semblant a l´or, a l´oli d’ oliva o a l´ambre- o a la menys noble palla- tot i que, com podem veure, si parléssim de precisió cromàtica, hauríem de parlar de “vi daurat” o alguna altra expressió.

Sobre el rosat- vi de color vermell clar- ja no hi ha tanta unanimitat lingüística: és emprat el terme rosat en espanyol i fins en anglès (pink), però també, en aquesta llengua i en altres, es fa servir el terme francès de rosé– amb essa sonora, i no amb essa sorda com és dit en l´indignant i analfabet spot permès per TV3 del Mateus Rosé , un famós vi portuguès.Queda, finalment, el terme claret- que ja apareix en textos medievals-: els enòlegs diuen que és un vi similar al rosat…excepte en anglès, que designa un Bordeus negre no enfortit o fins i tot qualsevol bordeus.

Avís per a algun ingenu que encara deu quedar per aquests mons de Déu: el vi rosat no es fa pas barrejat vi blanc i vi negre!. I alguna curiositat: el xampany (de la regió francesa de Champagne) malgrat que és blanc, es fa amb raïm negre. I queda el “blanc de blancs”: no solament és un vi, sinó un poemari deliciós de Valentí Puig.

  1. És cert que el xampany és fa en bona part amb pinot negre, però també amb amb pinot gris i cahrdonnay, normalment la proporció del pinot és del 25%, el Velití Puig va d’exquisit però ….

    És una llàstima que en llocs que és menja be, no cuiden gaire el vi

    Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!