BONA VIDA

Jaume Fàbrega

11 de març de 2009
1 comentari

BANDOLERS O REVOLUCIONARIS

Serrallonga, el Che, eren revoluiconaris o bandolers?

DE SERRALLONGA AL CHE

El grup Esquirols- en el qual hi cantava Joan Crosas, magnífic actor ara novament d’ actualitat- va fer popular una cançó sobre Serrallonga. “Torna, torna Serrallonga”, és un crit reprès, més tard, per altres cantants o grups reivindicatius. Tv3, igualment, en va fer una sèrie, de la qual caldria destacar-ne un atrezzo o situacions que arribaven al grotesc: camises immaculadament impecables, el cantirer amb un botijo manifestament espanyol (el càntir català té la disposició del broc i el tarot d’ una forma diferent), o una escena  menjant pernil a l´estil  dels grumets andalusos quan mengen pernil de gla. Per cert, que Andalusia també va tenir els seus bandolers, mitificats a posterior i també motiu de ficció cinematogràfica o televisiva.

Al Quixot –un text fantàstic per a conèixer l’ Espanya de mitjan del s. XVI i del XVII-, és  prou conegut l’ episodi en què el personatge coneixem que està a Catalunya per la presència de bandolers penjats als arbres. El fenomen del bandolerisme- que va de les Guilleries al Camp de Tarragona- marca, en efecte, la Catalunya del finals del Renaixement i del Barroc, incloent Alcover, amb els seus “morells” i “voltors”. El bandolerisme català correspon al moment de màxima riquesa per Espanya i màxima pobresa per Catalunya- aquest objectiu perseguit secularment per l´estat espanyol, que els socialistes han sabut brodar-. Era el moment de l´or d’ Amèrica, que arribava a Castella a gavadals, un Eldorado somniat del qual, com és sabut, els catalans en són exclosos (no deien que érem i som espanyols?) i, per tant, els pobres no hi poden emigrar, ni s’ hi pot comerciar- si més no directament-, però del qual en reben les conseqüències. Així, els carruatges carregats amb l’ or d’ Amèrica travessen el territori català i aquest, justament, serà un dels fenòmens que desencadenen el bandolerisme.

Pel que fa a la significació cívica o política de la major part de bandolers, malgrat al seva mitificació i al fet que podien lluitar (indirectament) contra l´ordre estatal, no deixaven de ser uns vulgars assassins: exactament com el Che Guevara- també de nou d’ actualitat, i també , com alguns bandolers, de casa bona-, que per més píndoles endolcidores que s’ hi posi fou també un criminal força sinistre i un ministra deplorable de la dictadura castrista. Ara bé, com és sabut, ara i abans hi ha gamarussos que volen salvar les pròpies frustracions amb la idealització de suposats “revolucinaris”, es diguin Serrallonga, Che , Chavez- o a nivell ínfimament domèstic-, Zapatero, el gran Pinotxo oficial. Ningú dubta, però, que aaquests suposats revolucionaris cuiden l´estètica, fins al punt d’ esdevenir icones pop dels pòsters de Vent del Pla o de la samarreta d’ un adolescent.

  1. El patriota guerriller Pere Joan Barceló, nascut a Capçanes, el Priorat. Lluitador incansable de la causa austriacista i enemic declarat de la Nova Planta de Felip V. Heroi de la Catalunya del segle XVIII.
    Felicitats pel teu bloc, que segueixo gairebé sempre. Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!