BONA VIDA

Jaume Fàbrega

5 de maig de 2010
13 comentaris

ARRÒS DE CABRA

SOPA DE CABRA, ARRÒS DE CABRA….de quina cabra parlem?

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:PMingLiU;
panose-1:2 1 6 1 0 1 1 1 1 1;
mso-font-alt:????;
mso-font-charset:136;
mso-generic-font-family:auto;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:1 134742016 16 0 1048576 0;}
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
@font-face
{font-family:”@PMingLiU”;
panose-1:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0;
mso-font-charset:136;
mso-generic-font-family:auto;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:1 134742016 16 0 1048576 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:12.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:PMingLiU;
mso-fareast-language:ZH-TW;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-fareast-font-family:PMingLiU;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:35.45pt 80.75pt 155.85pt 80.75pt;
mso-header-margin:0cm;
mso-footer-margin:155.85pt;
mso-page-numbers:1;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

ARRÒS DE CABRA

La cabra de mar o cranca, tant a la
Costa Brava, de Cadaués a Tossa com a Menorca i Mallorca (aqui cranca)  es fa servir per fer uns arrossos d’ un gust
realment exquisit i més apreciats. Als restaurants aquest arròs sol ésser
anomenat “caldós”, expressió innecessària si tenim en compte que ,
tradicionalment, és un arròs fet  a la
cassola, no en paella.

Actualment, les cabres (en espanyol
centollo; araignée en francès) solen
venir de Galícia o Bretanya.

Ingredients

500 g d’ arròs (4 tasses)

1 cabra d’ uns 2 kg
(aproximadament)

1 ceba grossa

5 grans d’ all

2 tomàquets madurs grossos

sal

pebre (opcional)

oli

aigua (4 tasses per tassa d’ arròs)

Elaboració

Feu a trossos la cabra, procurant
no perdre el suc, i feu-los rossejar en una cassola al foc. Traieu-los i
guardeu-los. En el mateix oli feu un sofregit, començant per la ceba i els
alls, pelats i trinxats, i afegint-ho el tomàquet. Un cop evaporat i
concentrat, hi afegiu l’ arròs i el feu rossejar una mica. Hi afegiu l’ aigua i
quan bulli hi tireu la cabra, un pols de sal i un de pebre. Acabeu-ho de deixar
coure, segons el tipus d’ arròs utilitzat.

Notes

Hi podeu afegir també un grapat de
pèsols, o bé carxofes,etc.  Aquests
arrossos, a la costa, es fan a la cassola i, sobretot, amb la cassola de ferro
fos i fons bombat dita “catalana”, insubstituïble en la cuina
marinera. És, per tant, un arròs que ara es diu caldós.

Recomano fer servir arròs bomba o
arròs Bahia, de Pals.

Alguns pescadors no són molt amants
dels pèsols, ja que, segons ells, “desmaina l´arròs”, és a dir, el fa tornar
blanc. Notem que al País Valencià  tampoc
no se n’ hi posa mai.

Al sofregit s’ hi pot afegir sèpia
tallada a talls menuts.

Es pot substituir la cabra per
llagosta, llamàntol- arrossos també clàssics- cigala (dita també bugia; una
mena de llagosta sense pinces), barrejar 
els 3 o 4 crustacis o per una barreja de marisc- gambes, escamarlans, crancs,
sépia, calamars, musclos, etc. ; llavors tenim el clàssic “arròs de peix”. En
aquest cas, s’ hi pot afegir pebrot verd o vermell al sofregit i, al final, una
picada d’ all i julivert.

  1. A Espolla hi ha una mena de restaurant, es diu Ca la Manela, que et posen la cassola d’arrós caldós, immensa, damunt la taula. Si aneu quatre la ració que serveixen és ben bé per sis. Paga la pena anar-hi només per veure el lloc i conèixer el cuiner. Quan has acabat surt dels fogons, et pregunta com ha anat i t’omple la taula d’ampolles de ratafia i licors casolans: convida la casa!!!. Només he estat una vegada, després d’una excursió per la Serra d’Albera. No se si va ser la salsa de la gana, però vaig trobar l’arrós molt bo.

  2. La cabra,…. pot ser boiga ??. Si  no ho pot ser, a les hores no hi ha cap aportació fora de la vulgaritat de fer un arrós quotidiá. NO entenc l’interés que té aquest article, és com si parléssim de les vinagretes,….

  3. is designer jewelry online widely available in many cheap Cartier Pendant wholesale stores. However, make sure designer jewelry wholesale that you choose a designer jewelry cheap sale piece that looks classy. replica Bvlgari sale This season the emphasis replica Bvlgari Necklace is on chunky chains Cheap Links of London and layered necklaces. You designer fashion jewelry can either buy such replica Chanel pieces from different jewelry wholesale designer jewelry stores or make them by yourself by mixing and matching according to your taste.

  4. Louis Vuitton is notorious for their relentless efforts to copyright their signature trademark. Buy Louis Vuitton From legally shutting down reproduction factories to suing Louis Vuitton Damier Azur Naviglio Azur N51189 perfect for casual … Louis Vuitton online Canvas Totally Monogram MM M56689 Louis Vuitton Epi Leather Passy GM M5925J. All best … This Trésor wallet holds change in a zipped pocket Louis Vuitton handbags divided into two compartments. Three interior slots hold credit cards and bills. – Monogram canvas, cross grain …

  5. The New Rolex Watches model was presented during the Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) 2010- Cartier Must de Cartier Unisex. The renowned watchmaker Cartier is proud of its new Cartier Les Must collection, which includes small and large models (for men and women) elegant as usual. These Replica Watches can be found in the Cartier brand’s boutiques all over the world. Cartier Les Must collection includes jewelry, leather goods, accessories and… timepieces.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!