Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Més fina que un pèl de figa d’abella

Deixa un comentari

Una ratlleta fosca, més fina que un pèl de figa d’abella o tant prima com una orella de gat.

Aquest apunt està dedicat a tots els lectors del blog que expressaren el seu enuig, malestar, desplaer o contrarietat amb la providència pel greuge comparatiu que patim els usuaris de la versió catalana del Facebook respecte dels usuaris d’altres llengues més globals, com el castellà, l’anglès o el portuguès. Si et plau, si no entèns de què estic parlant, llegeix abans l’apunt anterior del blog clicant aquí. A tots vosaltres que vau compartir, reenviar, respondre, piular, o simplement clicar “m’agrada”, el nostre més profund agraïment.

Però especialment agraïts estem amb una persona que va comentar, en bon català, que la crítica que exposavem a l’apunt no era del tot certa, doncs Facebook sí que disposava per als catalanoescrivents l’opció de pujar arxius de tota mena per tal de compartir-los amb altre gent en el mur d’un grup col·lectiu. Literalment, deia la persona:  (…) el que passa és que no es veu. I això passa perquè el menú en català és més llarg. Publicación/Escriu un publicació, Fotovideo/Puja fotovideo, Preguntar/Fes una pregunta, això fa que l’apartat “Arxiu” quedi en una segona linea que no es veu. Però just a sota d’on diu “Escriu una publicació” es veu una ratlleta mes fosca, doncs aquí és on apareix l’opció.

Un servidor s’ha pres la molestia de comprovar-ho i, efectivament! Hi ha aquesta ratlleta més fosca, i més fina que un pèl de figa d’abella (com algun cop he sentit dir a un amic del Montseny), a sota de l’expressió “Escriu una publicació”. Fixeu-vos-hi bé (en el quadret en vermell):

figa dabella...

Aleshores, quan cliquem al pèl fí de l’abella… Oooohhh Miracleee!!! S’obre la figa del mur de bat a bat, i ara sí, s’ens demana, en bon català, que escollim un arxiu, de fins a 25MB, sia des de l’ordinador o des del Dropbox, per tal què hi pujem tot el que ens vingui de gust i ho compartim, quan abans millor – i sense perdre més temps ni dilacions, amb la resta del grup.

figa dabella oberta

En aquesta persona, que ha fet semblant troballa arqueològica, crec que el Facebook li hauria de donar alguna mena de premi. A mi, en canvi, mentres no em processin per calumnies, ja em sentiré afortunat. Així que, aprofito l’avinentesa i, abans que sia massa tard, demano perdó en públic al Facebook pel que pugui ser o haver estat. Doncs realment, aquesta “triquinyuela” de la ratlleta fosca i fina funciona bé, el que passa és que els iaios modernillos que els hi dongui a les hores ensopides de la tarda per tafanejar al FCB.K, però tinguin una miqueta de parkisson, ai lás!, a l’hora de fer anar el ratolí, això de la ratlleta serà una mica com lo de Misión Imposible!!!

At last, but not least (és a dir, segons el Google traductor: finalment, però no menys important), una altra persona m’ha fet notar que el Facebook en català disponibilitza també la pestanya “Arxius” des d’on es poden adjuntar tota mena de documents sense cap mena de dificultat. Molt agraït per l’avís. No hi ha dia que passi que no aprengui alguna cosa nova en el fascinant món de les tecnologies de la informació. Això de la pestanyeta, però, queda una mica amagat, no? L’altre sistema al mur, el de la ratlleta més fina que el pèl de figa d’abella, és el que hauria d’estar ben disponible, doncs és molt més intuitiu de descobrir. Llàstima que als catalano-escrivents ens obliguin cada dia de la nostra existència a escarrassar-nos una miqueta més que a la resta. A veure si espavilem!

Per cert xatos, us deixo amb l’expressió que vaig rebre al mail, abans d’ahir, del site RODAMOTS.

 Cada dia un mot / 3507 / dimarts, 16 de desembre del 2014

prim com una orella de gat

Es diu d’una cosa molt prima. Hi ha múltiples expressions comparatives per indicar que una cosa o una persona són molt primes: prim com un fideu, com el dit, com un tel de ceba, com un garrot, com un fus, com un gànguil, com un clau, com una canya, com un paper de fumar, com una anguila, etc.

Que cada dia ens ho passem millor i també aprenem una mica més de català! Per cert, i ara en serio, gràcies als més de 4 mil que heu visitat el blog en aquest parell de dies. Fins avui!

Aquesta entrada s'ha publicat en Llengua el 18 de desembre de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.