Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Brasil en estat de xoc pel major escàndol de corrupció política de la seva història

Deixa un comentari

L’escàndol polític més impressionant del període democràtic brasiler ha tingut aquest divendres un nou capítol explosiu que ha convulsionat tot el país. Un any després de les primeres detencions en una investigació sobre blanqueig de diners i desviació de fons públics de la Petrobras – empresa petrolera estatal – ara s’ha divulgat una llista amb els noms de 54 polítics, suposats beneficiaris de l’esquema de corrupció. D’aquesta llista, 49 polítics seran investigats, entre els quals hi ha 12 senadors de la República i 21 diputats federals de 5 partits, gairebé tots de la coalició que dona suport a la presidenta Dilma Rousseff.

Entre els investigats hi ha el president del Senat i el president de la Cambra dels Diputats, ambdós del PMDB, partit al·liat de Dilma. Aquest dissabte l’escàndol ha ocupat les portades de tots els diaris del país, que estamparen les fotos amb els noms de tots els involucrats en l’escàndol i detallaren extensament els pressumtes fets amb què se’ls relaciona.

La llista elaborada pel fiscal general de la República, Rodrigo Janot, s’ha fet pública per decisió del Suprem Tribunal Federal (STF), donat que hi havia un clima de tensió a tot el país, generat per l’especulació diària sobre quins noms constaven a la llista. Janot i la seva família han sofert als darrers dies diverses amenaces de mort.

L’operació contra l’esquema de malversació de fons públics, de moment, ha resultat en la presó provisional de 40 persones, entre elles, ex-directors de l’empresa estatal de petroli, un canvista, grups de pressió i empresaris de grans constructores. S’ha pogut arribar a la llista amb el nom dels polítics implicats perque ex-funcionaris de la Petrobras, tots formalment acusats, decidiren col·laborar amb la justícia a canvi de reduccions de penes.

Segons el Ministeri Fiscal, alts executius de les constructores subornaren els funcionaris de la Petrobras per obtenir contractes milionaris d’aquesta gegantina empresa, la qual és la que més inverteix en obra pública al Brasil. Posteriorment, els empresaris es repartien els guanys amb els polítics i els directors de la estatal. La investigació sobre la xarxa corrupta apunta a que es desviaren milers de milions de dolars al llarg d’una dècada.

El cas esquitxa de ple el PMDB, principal partit de suport del govern de Dilma Rousseff i que controla les dues cambres legislatives, però també el PT, que ostenta quatre ex-ministres implicats i el seu líder del partit al Senat. Un altre partit amb molts involucrats és el PP, també de la base al·liada del govern.

La tensió no para de créixer en el país, que viu un clima d’inestabilitat política i econòmica. La relació de Rousseff amb el PMDB no era bona i tendeix a empitjorar. El partit ha pressionat durant molt de temps la presidenta per més càrrecs en el govern i ara tracta d’intimidarla bloquejant els projectes que tramiten en el Congrés per augmentar el poder de negociació.

Al mateix temps l’economia dona senyals de retracció i el dolar ha superat aquesta setmana el llindar dels 3 reals, fet que no passava des de fa 10 anys, pressionant els preus de molts productes. La popularitat de Dilma també està minvant al haver augmentat recentement els preus de la gasolina, de l’energia i de l’aigua, reprimits des de l’any passat per les eleccions. Tot aixó es refleteix en una insatisfació popular creixent, mentres um cel de tormenta s’esté sobre un país que fins fa poc cridava l’atenció de tot el món pel seu creixement econòmic i les politiques socials inclusives.

 

Vegeu també, a TV3, …

Els presidents del Congrés i el Senat del Brasil i una cinquantena de polítics
investigats per corrupció al “cas Petrobras”

Aquesta entrada s'ha publicat en Altres el 7 de març de 2015 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.