Fundació Pere Tarrés

Educació en el lleure i acció social

21 de març de 2012
Sense categoria
0 comentaris

Andreu Mas-Colell: Cal aplicar mesures de contenció perquè no sabem quant durarà la crisi econòmica

El divendres 11 de marc de 2012, el conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, va intervenir al Fòrum SocialPere Tarrés amb la conferència “El tercer sector social: un aliat estratègic”. La seva conferència, curta i prudent, tenia com a objectiu primordial establir ponts de diàlegs i “conèixer de primera mà les necessitats i inquietuds de les entitats socials”.

Va ser Esther Giménez-Salinas rectora de la Universitat Ramon Llull, qui va presentar al conseller fent una referència al conte de El petit príncep, per destacar que si una cosa té clara aquest economista “és que sap on va”,  és a dir, que té les idees molt clares. Una altra de les qualitat que Giménes-Salinas va destacar és que  Mas-Colell “és una persona incansable i que està considerat un treballador nocturn”. En aquest aspecte, va ser el propi conseller qui va destacar que el seu màxim col·laborador comença a treballar a primera hora del mati i ell continua treballant per les nits, la qual cosa fa que el departament “estigui operatiu les 24 hores”.
Durant la seva intervenció, el conseller va demostrar un coneixement profund del teixit i de les entitats que garanteixen la xarxa assistencial del nostre país, però va reconèixer que li falta ampliar el coneixement del tercer sector. Iniciatives com el Fòrum Social Pere Tarrés són una excel·lent oportunitat per apropar-se i conèixer a les persones que hi treballen cada dia.

Una crisi de solvència i de liquiditat 

De la mateixa manera que altres polítics que també han participat en el Fòrum Social Pere Tarrés, Andreu Mas-Colell es va referir a la crisi econòmica que patim destacant, segons la seva opinió, els dos punts claus: és una crisi de solvència i és una crisi de liquiditat. 

Seguint aquest fil, el conseller va remarcar que els problemes estructurals de Catalunya provenen del dèficit fiscal, i ho va exemplificar a través del 0,7% de l’IRPF: Catalunya aporta per aquesta via prop del 24% de la recaptació estatal i només se li retorna el 14%. Unes dades que són pitjors en la comparativa amb la resta d’impostos. Una situació que es continuarà mantenint mentre sigui el govern central el regulador i les hisendes autonòmiques les recaptadores, una situació difícil de sostenir, més encara en el cas català. 

Finalment, el conseller va dedicar gran part de la seva intervenció a recordar que la crisi econòmica actual ja fa anys que perdura i encara durarà alguns més. Mas-Colell no va voler aventurar un final concret però va insistir que no és una situació de ràpida resolució. Per això, es va mostrar convençut que cal aplicar mesures de contenció de la despesa pública tot i què no siguin ben vistes per l’opinió pública. En aquest sentit va destacar la reducció dels salaris del sector públic com una de les mesures necessàries per encarar el futur. 

Un any i mig d’aval per a la reforma laboral 

En referència a les mesures que s’han aplicat per a incentivar el consum, Mas-Colell va donar un any i mig de plaç a la nova reforma laboral per veure la seva eficàcia. L’atur actual, del 23%, resulta insostenible i, per això, va destacar la necessitat d’aplicar mesures continuistes que afavoreixin el creixement econòmic i el retorn del consum. 

Però per millorar el consum cal que el sistema financer torni a concedir crèdits a les empreses i als particulars. La falta de liquiditat fa que el problema s’agreugi i és converteixi en circular. 

Tot i aquest panorama tant desolador, el conseller d’Economia i Coneixement va voler destacar que l’administració pública ha pogut pagar, tot i què amb dificultats. Els problemes de tresoreria es poden alleujar gràcies a la injecció que ha fet el Banc Central Europeu als mercats. 

Una altra de les mesures que s’espera que retornin la confiança als mercats són les noves línies de crèdit que l’ICO atorgarà a les administracions públiques per pagar als seus proveïdors. Unes ajudes que són molt necessàries, especialment per aquelles petites entitats que tenen com a principal client a l’administració pública. 

No a les quites ni a la universalitat de serveis 

Durant el col·loqui posteriori en resposta a una pregunta en aquest sentit, el conseller Mas-Colell va garantir que la Generalitat pagarà els deutes contrets amb els seus deutors sense utilitzar les quites. I va afirmar amb rotunditat que aquest recurs per cobrar abans li semblava un error per part de l’administració central. 

Catalunya és un país amb una llarga col·laboració entre l’administració pública i les entitats socials. En aquest sentit, Mas-Colell va posar de manifest la necessitat de què l’administració pública encari el deute que té amb les entitats del tercer sector i que puja a 900 milions d’euros. I, per reafirmar aquesta voluntat, va destacar el conveni signat amb diputacions i ajuntaments per pagar el deute contret des dels consistoris. Els representants de les entitats presents també van demanar al conseller més sensibilitat ja què la situació d’alguna d’elles és poc sostenible. 

Finalment, Mas-Colell també va reflexionar sobre l’estat de benestar i la universalització de serveis i va apostar per aplicar més pressupost a les polítiques adreçades a les persones més vulnerables i estudiar la supressió d’aquells serveis que actualment tenen un cost mínim directe sobre el ciutadà per adaptar-los en el futur en funció de la seva renda. Així ho va exemplificar amb el cas dels estudis universitaris: cada universitari només sufraga el 15% del cost real en la universitat pública, independentment dels ingressos dels pares. En paraules del conseller, “no hauria de pagar el mateix un estudiant on els seus progenitors treballen els dos que aquell altre que té un, o els dos progenitors a l’atur. 

Desitgem que aquestes mesures anunciades pel conseller siguin efectives i inmediates i que aquest forum serveixi per crear un pont de dialeg i proximitat amb l’actual conseller i un major coneixement mutu. 

Més informació:

Raimon Martínez
Director de Programes Educatius de la Fundació Pere Tarrés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!