Actualment hi ha 5 trens diaris de Xàtiva a Alcoi i 50 de Xàtiva a València. Aquest és un exemple més de l’ús polític de les infraestructures, de les comunicacions.
L’abril de 1904 va entrar el primer tren a la ciutat d’Alcoi, una línia que unia València, Xàtiva i Alcoi. Era un eix vertebrador, usada per al transport de viatgers i mercaderies de les Comarques Centrals del País València. A partir dels anys 80 va començar a deixar de rebre inversions. L’any 94 un incendi va cremar les travesses (encara de fusta!!) entre Ontinyent i Cocentaina i va baixar la velocitat en aquest tram a 20 Km/h i, evidentment, la gent va començar a deixar d’usar-la. Penseu que de Xàtiva a Ontinyent es tarda 40 minuts en tren i 26 minuts en cotxe.
Aquesta línia s’ha mantingut perquè la gent s’ha mobilitzat sempre que ha estat en perill.
Actualment hi ha 5 trens diaris de Xàtiva a Alcoi i 50 de Xàtiva a València. Aquest és un exemple més de l’ús polític de les infraestructures, de les comunicacions. Per què els habitants de les Comarques Centrals han de tenir tantes dificultats per interrelacionar-se si és un dels territoris amb una forta activitat econòmica i una potència cultural?
Per què hem de pagar pillatges (perdó, peatges) per travessar el nostre país a l’estil medieval? a qui l’interessa que Barcelona tinga unes infraestructures deficients,…? Per què la ciutat de Palma ha de tenir un metro subaquàtic? i, el més important de tot: per què necessita Eivissa una autopista de fins a 6 i 8 carrils?
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
Al Penedès passa una cosa semblant amb els pobles de l’interior.
Aquí no tenim trens, però sí que hi ha línies de busos, que són realment patètiques. Pensa que per anar de Riudebitlles a Vilafranca del Penedès (15 km) amb cotxe es tarda, com a molt, un quart d’hora. Si hi anem amb bus (i jo ho faig dos cops cada dia!), es tarda entre 50 i 75 minuts.
Així que queda clar que el transport públic està mal parit al nostre país…
Una abraçada, Feliu.