A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

29 de maig de 2014
Sense categoria
1 comentari

Viatge a Orà, operació Stanbrook

 Setanta-cinc anys després que l’Stanbrook salpara del port d’Alacant amb tres mil republicans cap a Orà, s’ha volgut recordar el viatge i homenatjar els seus passatgers. Des del moll 5 del port d’Alacant hui, en el ferri que ix cap Orà, una expedició recordarem el viatge que va permetre fugir de la repressió franquista els 3000 republicans que varen poder accedir-hi. Molt poques hores després entraven les tropes feixistes italianes i ocupaven la ciutat. Al port, varen quedar unes dotze mil persones que serien portades a camps de concentració (els Ametlers, la plaça de Bous…). Una cinquantena de persones s’hi varen suïcidar. (n’hi ha més)
   

         
  L’eixida del vaixell va ser exactament el 28 de març de 1939. I el 28 de març d’enguany, s’havia planificat el viatge, però s’ha fet dos mesos després. El vaixell va salvar de l’afusellament i de la mort, i del càstig i de la humiliació, a uns quants milers de persones. Alguns, com Eliseo Gómez Serrano, director de l’Escola Normal, tot i estar en la llista, va decidir, en l’últim moment, no anar-se’n. A les poques setmanes el varen afusellar. Entre els passatgers hi havia el callosí Joan Gonsalbes Roig militant anarquista que en va donar testimoni en un llibre editat per Vicent Beltran i Joan Lluís Flores Memòria de Callosa d’en Sarrià a través d’un exiliat.

     “L’operació Stanbrook” pretén  recordar la petjada de l’exili al nord d’Àfrica.  I treballar per mantenir viu el record de tots aquells que varen ser perseguits i assassinats en la defensa de nobles ideals. Gràcies a ells hui tenim el grau de llibertat que tenim. Recorrerem les presons i visitarem els camps de concentració on varen ser internats. També hi ha prevista la visita a un cementiri i al barri on molts d’ells s’intal·laren.

     En arribar a Orà, varen estar vint-i-nou dies sense poder baixar del vaixell i després la majoria foren reclosos en camps de concentració. Alguns varen poder incorporar-se, juntament amb combatents francesos, en la lluita antifeixista. Hi formaren la divisió Leclerc que entraria, el 1945, a París. La novel·la gràfica de Paco Roca Los surcos del azar tracta la peripècia d’alguns participants. Una pàgina del llibre que escenifica el port d’Alacant en aquell moment, il·lustra el post.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!