A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

7 d'octubre de 2011
Sense categoria
2 comentaris

“Si tu em dius vine ho deixo tot…però digue’m vine” d’A. Espinosa

He llegit, en un bufit, Si em dius vine ho deixo tot…però digue’m vine, d’Albert Espinosa. Un best seller que està en la sèptima edició i compta amb més de tres-cent mil exemplars venuts. Es tracta d’un veritable bunyol. Una autèntica proesa de les lletres, equivalent, si fa no fa, a una grandíssima mona de Pasqua. Com a professor de literatura m’ha indignat.
   L’obra és una mescla de tòpics, de situacions estúpides, de colps d’efecte sentimentals. I amb pessics d’exotisme i altra mena de ressorts de les novel·les d’aventures: elements màgics, pornografia filosòfica. (M’he quedat curt). (N’hi ha més)

El protagonista és un xicot nan, que resol casos de pederàstia. Té en l’Illa de Capri una mena de talismà que li serveix per a dur a terme les faenes. A través d’uns personatges que ha conegut, ha pogut elaborar una filosofia que li ha permés madurar en la vida. Ara és una mena d’heroi capaç d’enfrontar-se a una ruptura matrimonial i resoldre casos de segrest de xiquets en un plis plas
   L’obra d’Espinosa fa servir ingredients de la novel·la sentimental (escenes d’hospital, tòpics passionals), de les obres d’autoajuda (personatges transmissors de sabers ocults), de les narracions detectivesques (solució de casos de segrest), de les novel·les d’aventura (ambients exòtics) sense cap aportació pròpia. (Jo almenys no n’he trobat cap). I com a mostra d’escriptura plagia d’ací i d’allà. Per exemple a què us sona: “l’univers conspira a favor d’aquells que el mouen”? Cada capítol es presenta amb una frase resum, com una condensació de saviesa, però les frases són d’una vulgaritat esborronadora. Només ha faltat alguna citació de la Belén Esteban.  
   Crec que tota creació, amb més o menys marge, ha de ser producte d’una aventura vital autèntica. D’un capbussament humà per descobrir alguna cosa nova i pròpia. I si no és així, es tracta d’una estafa. Una estafa que aquest senyor vol presentar com una gran història. Aquest senyor vol tornar a descobrir la sopa d’all. Quina llàstima! (els quinze euros que costa el llibre).     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!