A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

13 de maig de 2014
Sense categoria
0 comentaris

Agustí Pons “1914-2014. Per entendre el segle XX”

Agustí Pons que ha estat –i és– un dels biògrafs més destacats en la nostra cultura, ha publicat ara una “biografia” del segle XX. Ho ha fet a través del comentari de 10 llibres: Stefan Zweig, El món d’ahir, A. Soljenitsin, Arxipiélago Gulag, Hélène Carrère, Lenin, Stefan Koch, El fin de la inocencia, W. Churchill, La II Guerra Mundial, Jorge Semprún, El llarg viatge, Simone de Beavoir, El segon sexe, Paul Preston, Franco,”Caudillo de España”, Ferran Sáez, El crepuscle de la democràcia i Oswald Spengler, La decadencia de Occidente.
  No sé si són tots el que havien de ser –sempre serà discutible–, però si que hi ha alguns dels imprescindibles. (n’hi ha més)

El relat que fa l’autor del segle XX pren l’òptica del periodista i en fa una reivindicació. Per a Pons, el periodista, a diferència de l’intel·lectual –que vol elaborar teories per donen coherència d’allò que ha passat al món– el que fa és, simplement, donar compte de les coses. Contar allò ocorregut.
  El mèrit d’un llibre com el que comentem és múltiple: recorda fets històrics importats i repassa interpretacions i/o n’ofereix de noves; sintetitza períodes, els efectes d’ideologies, de corrents polítics, etc. Hi ha una densitat sintètica que no cau en pamfletismes ni en reduccions dràstiques tot i mostrar, en cada moment, el rumb d’un pensament concret. D’un pensament crític, ponderat, coherent… Hi ha en el quadre que pinta Pons del segle, un subratllat potent de la dictadura stalinista i el seu Gulag, un perfil perspicaç del franquisme (definit través de l’agressió i de la corrupció), i una descripció de la penetració del marxisme en la societat catalana dels seixanta, per exemple, molt encertada. En general, la ploma destil·la una anàlisi pacient i sagaç. Del conjunt de testimonis historiogràfics, certament tria els més anticomunistes. Si l’autor pren partit, ho fa sense cap sectarisme i sense deixar de fer fecunda la lectura d’un segle d’avatars diversos, temptacions totalitàries, guerres, a l’ensems de progressos i conquestes socials com ara la de la dona.           

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!