Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

24 de setembre de 2007
0 comentaris

L’acte literari de la setmana: Destins i Benissanet al club de lectura de Tortosa

Imprimir


El Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, que dirigeix l’amic i escriptor Jesús M. Tibau, ha d’organitzar divendres 28 de setembre, a les 19.30, un dels actes emblemàtics dels centenaris del naixement dels escriptors Artur Bladé i Desumvila i Joan Cid i Mulet. Es tracta de l’anàlisi de dues obres escrites des de l’exili estant: Benissanet (1953) d’Artur Bladé i Desumvila, i "Destins" (1947) de Joan Cid i Mulet.  Dic acte emblemàtic ja que probablement és l’únic en què es dona una participació directa al lector, i la difusió de l’obra d’un autor passa precisament per la lectura. Ens hem de felicitar d’aquest fet, donat que podem parlar abastament d’aquestes dues importants figures literàries i del catalanisme a casa nostra, i com bé recorda ara i adés el vell professor Manel Pérez i Bonfill: Un autor s’ha de llegir, que és l’única manera de conèixer-lo bé. Calia, doncs, fer una lectura atenta d’alguna de les seues obres i calia fer aquesta anàlisi per part d’un grup de lectors.

Quant a Destins (1947) és la gran novel·la sobre la Guerra Civil escrita per un autor de casa nostra. Va ser redactada a Perpinyà el 1941 tot i que no va veure la llum fins a 6 anys després ja en terra asteca. És una novel·la que no ha tingut sort, ja que no ha estat suficientment reconeguda ni valorada. No sol aparèixer en les llistes de novel·les d’exili, ja que va ser una autoedició. La seva reedició per part de l’editorial Dertusa a finals de 1980 va ser malauradament un fracàs editorial considerable, malgrat sortir a la llum pocs dies abans del traspàs del seu autor.

Benissanet és una de les joies de la literatura catalana. Va guanyar els Jocs Florals de 1950 i la seua publicació tres anys després va causar gran expectació entre la ìntel·lectualitat catalana del moment. Era el descobriment d’un dels grans cronistes de la literatura nostrada del segle XX, Artur Bladé, que ha escrit memorables pàgines memorialístiques a l’alçada de qualsevol altre autor de les nostres lletres.

Esperem que hi hagi una bona assistència a la sessió del Club de lectura, i aprofitem aquest post per convidar tots els blocaires ebrencs a apuntar-s’hi i a conèixer dos dels grans escriptors de casa nostra que varen haver de patir un llarguíssim exili.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!