Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

4 de setembre de 2008
0 comentaris

Amics dels Castells i el Pacte pel patrimoni històric de Tortosa

L’Associació Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa va presentar a finals del mes de  juliol un important document sota el títol de “Pacte pel patrimoni històric de Tortosa”, amb la intenció d’aconseguir el necessari consens sociopolític quant  a la conservació, restauració i  divulgació del valuós patrimoni històric de la ciutat del Baix Ebre.  Ens hem de felicitar d’aquesta ferma aposta  de l’entitat que presideix l’amic Jordi Jordan, així com fer-nos pròpies les seues reivindicacions. Les muralles de Tortosa, i sobretot el nucli antic en conjunt, han sofert una deixadesa històrica que ha portat al deteriorat estat actual. El patrimoni històric tortosí, que compta amb un notable  valor arquitectònic i una gran bellesa estètica, no ha estat considerat com una prioritat per cap dels governs municipals. De vegades aquestes constatacions poden ser considerades com a crítica demagògica i sense fonament, però una passejada pel nucli antic de Tortosa o una mirada a l’entramat emmurallat esdevé un veritable espill de la negligència amb què s’ha tractat l’important llegat patrimonial dertosenc.

 Amics dels Castells, molt encertadament, intenta conscienciar la ciutadania del municipi de la necessitat d’apostar  per un pacte pel patrimoni que permeti accelerar els projectes de restauració dels elements patrimonials més importants. L’entitat, que ja compta amb 13 anys d’activitat, està tirant endavant una campanya de recollida de signatures per donar suport a  aquesta iniciativa, i presentar el document al consistori tortosí i al govern de la Generalitat de Catalunya. També reivindica la potenciació de la participació ciutadana en el seguiment del PINCAT, la redacció  del Pla Director de les Muralles (que sembla estancat des de fa molt temps), o la creació d’un Pla de Dinamització Turística.
El document es resumeix en deu punts essencials quant  a la recuperació i potenciació del  patrimoni de la ciutat:
1.Creació de la Regidoria de Patrimoni Històric al Consistori tortosí.
2.Adquisició per part de les administracions del castell de Tenasses a Remolins.
3.Aposta per l’especialització del turisme cultural a Tortosa amb la creació d’una tarifa única i l’adequació dels diferents monuments a visitar.
4.Impuls al Pla Director de les Muralles i inici de la seua execució.
5. El PINCAT: una oportunitat per la recuperació del patrimoni històric i la promoció de l’habitatge.
6.Dotar d’una utilitat immediata a les  Avançades de Sant Joan, així com la finalització de la seua restauració.
7. Creació d’una brigada municipal que vetlli pel bon estat del conjunt de les muralles i castells de Tortosa.
8.Adquisició del Col•legi de Sant Josep per part de les administracions per evitar la degradació.
9.Planificació i inici d’obres a l’històric Call jueu de Remolins.
10.Contractació d’un arqueòleg municipal i potenciació de l’es
tudi de la història local.
Des de l’Associació Soldevila demanaríem que s’inclogués igualment la potenciació de la marca Campredó Templer, que ens permeti continuar divulgant la importància del patrimoni campredonenc, ara que ja està en vies de finalització el procés de restauració dels edificis templers: torre de Font de Quinto i  Casa del Prat.
Personalment considero primordial la creació de la regidoria del patrimoni històric, possible si hi ha una voluntat política amb la  remodelació del cartipàs municipal, així com la contractació de l’arqueòleg municipal, figura clau en molts de municipis catalans quant als projectes de restauració patrimonial. 
Quant a Campredó, cas que finalment esdevingui Entitat Municipal Descentralitzada, també creuríem necessària la implantació d’una regidoria del patrimoni medieval local, per tal de dinamitzar les potencialitats dels nostres edificis templers i resta de patrimoni prehistòric. 
Quant al pacte pel patrimoni que proposa Amics dels Castells, esperem que les administracions pertinents no li facin un cas omís, ja que seria la constatació que res no ha canviat en la mentalitat i quefers dels nostres polítics quant a sensibilització patrimonial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!