L’ESPOLI FISCAL ESPANYOL CONTRA CATALUNYA VE DE LLUNY

Deixa un comentari

“L’espoli fiscal contra Catalunya té més de tres-cents anys de recorregut. A la imposició de les “quinzenades” (1) i el cadastre castellà un cop les tropes borbòniques s’apoderaren de Catalunya ha seguit una acció continuada que no han aturat mai i on Catalunya sempre ha donat molt, molt més del que ha rebut. No s’aturà ni tan sols durant l’època de l’efímer Primera República  (1873-1874) i molt menys a la llarga època de la Restauració que la seguí…….

Podem dir sense cap mena de dubte que els anys de la Segona República no foren diferents a les èpoques anteriors……

De l’informe de l’Estadistica Administrativa de la Contribución Industrial  de Comercio (de 1888 a1890 Francesc Flos) es destaca que cada espanyol no català paga 2,08 ptes i cada català 4,78 ptes o sigui més del doble….

A La Cuestión Catalana (1902, Guillem Graells)…. mentre que la contribució anual de Madrid a l’Estat és de 112 milions de pessetes, la de Barcelona és de 147 milions, i mentre Madrid rebia 166 milions, Barcelona en rebia tan sols 16……

Amb l’arribada de la Segona República hom cregué que les coses canviarien, però no fou pas així…..L’economista Joan P. Fàbregas que va ser conseller d’Economia i Finances, tracta en el llibre Irlanda i Catalunya, paral·lelisme  polític-econòmic (1932) ….el pressupost de despeses de l’Estat espanyol en l’època republicana és de 4.169 milions de pessetes….. Catalunya aporta el 20%, 833.9 milions. Cal tenir present que la població de Catalunya representa l’11% de la població de l’Estat……Un ciutadà català paga 123 pessetes mentre que un de la resta de l’Estat paga solament 60 pessetes….”

(Agustí Soler i Regàs, La república espanyola contra Catalunya)

 

  • (1) Les quinzenades: Nou tribut imposat per les tropes borbòniques el 1714. Aquesta contribució de guerra obligava a Catalunya a pagar 750.000 pesos, una suma molt per sobre de les capacitats fiscals que hi havia aleshores. El pagament s’havia de fer de forma fraccionada cada quinze dies, per això se’ls anomenà quinzenades. Era abusiu i els pagesos que no el podien pagar s’exposaven a represàlies per part dels soldats que realitzaven els cobraments. Aquestes accions van desencadenar una sèrie d’emboscades i atacs contra els borbònics per part dels sometents d’una gran part de pobles de la Catalunya interior.
Aquesta entrada s'ha publicat en General, el 1 de juny de 2022 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.