HISTÒRIES DEL PENEDÈS: EL REI VOL FER L’AMOR A L’ARBOÇ

Deixa un comentari

Des de l’antigor, a Catalunya, tenim manuals d’ajuda sexual. Aquí es va escriure el primer manual eròtic europeu Speculum al foder (Manual del cardar), una joia única a l’Europa del seu temps. Llibre medieval escrit en català, d’autor anònim,  que pretén ser un manual sobre les bones maneres “de fotre”, la seducció, la higiene, la psicologia femenina i les postures de fer l’amor. Se’n conserven dues còpies manuscrites, una d’elles parcial, del segle XV a la Biblioteca Nacional de Madrid.

Per aimar s’ha d’ajudar. A Speculum al foder s’esmenta una eina, el godomassí, predecessora dels consoladors,  i s’expliquen procediments per a sintetitzar remeis i plats afrodisíacs, com per exemple la medicina per endreçar la verga, a la qual es detalla la recepta de la llet gelà, que  encara beuen els valencians actualment.

A l’Arboç (Arbucio, Cebroz, Sarbós) tenien muralles, torre i palau. El document més antic que parla de l’Arboç es de l’any 1057. La vila va néixer com una unitat independent jurisdiccionalment, però lligada a l’àrea militar del castell de Castellet. El rei Pere I el Catòlic li va concedir mercat l’any 1202 i fira l’any 1211. La Torre estava situada on es va construir el dipòsit antic d’aigua. El Palau Reial de l’Arboç estava al mig del carrer Major i la primera noticia que en parla és de l’any 1208. L’edifici devia conservar-se dret fins al final del segle XV. El rei Joan I va “foder” en aquell palau.

En Joan I conegut com el Caçador, el Descurat o l’Amador de la Gentilesa (1350-1396) era rei de l’Aragó, de València, de Mallorca, de Sardenya, i de Còrsega. Comte de Barcelona, del Rosselló, de la Cerdanya, i del Vallespir, i duc de Girona. Fou el primer fill del rei Pere el Cerimoniós i d’Elionor de Sicília i germà del futur rei Martí l’Humà. Va descuidar força les qüestions de govern i el seu regnat es caracteritzà pel desordre administratiu i financer. Va visitar l’Arboç els anys 1373, 1378, 1391 i 1395.

El mes de novembre de l’any 1391, quan la seva segona esposa Violant de Bar –neboda de Carles V de França- estava al Palau Reial de l’Arboç, el rei li va escriure una carta on li deia que tenia ganes de “jaure” amb ella i que per aquest motiu li preparés un àpat en clau afrodisíaca: “Molt cara companyona. Demà Nós anam a dinar a l’Arboç, e a sopar e jaure amb Vós; pregant-vós que entre les altres viandes, nos facets aparellar andolles e botons de moltó

Segons el gastrònom Jaume Fàbrega les andolles eren uns embotits similars a la botifarra del perol de Girona i els botons de moltó són les turmes del moltó.

Si els reis van gaudir d’aquella nit arbocenca va quedar en la intimitat de la cambra. La crònica tampoc explica si l’àpat afrodisíac va ser tan sols un placebo per a la libido reial o si va influir en la potència sexual. El que la història constata és que en Joan I va tenir dotze fills legals.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 25 de març de 2011 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.