ENRIC RIBAS I VIRGILI

Deixa un comentari

La nit del diumenge 25 de setembre de 1938 un passatger de Sant Pere de Riudebitlles, que havia agafat el tren a Sant Sadurní, no va arribar a Barcelona, Enric Ribas i Virgili. El tren de passatgers que anava en direcció Barcelona, a 2/4 de 9 del vespre, va xocar frontalment amb un de mercaderies que venia en direcció Tarragona (El 3 de vuit 24-04-15) a la sortida de l’estació de Martorell, passat el pont sobre el Llobregat.

Enric Ribas i Virgili va néixer a Gràcia el 1895. Era fill de Concepció Virgili i Rimbau i de Martí Ribes i Agustí. El 1928 es va casar amb Montserrat Cardús i Vallès i van tenir cinc fills. La família Cardús posseïa un molí paperer a Cal Querol (Sant Pere de Riudebitlles) anomenat “Fàbrica de Papel de Eusebio Cardús y Serra”. Enric Ribas treballà com a empleat bancari al “Banco Comercial de Barcelona”. La família residia a Sant Pere de Riudebitlles, on  ell es traslladava els caps de setmana, per retornar a ciutat els diumenges al vespre.

Enric Ribas va realitzar nombroses excursions arreu de Catalunya. Es va aficionar a l’estudi de la geografia, especialitzant-se en cartografia. El 1922 es va inscriure a la Secció Geogràfica del Centre Excursionista de Catalunya i al Club Excursionista de Gràcia.

L’any 1930 publicà un minuciós Catàleg de mapes topogràfics moderns de Catalunya. Reeditat el 1932 i 1935, per la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El 1935 Enric Ribas fou un dels vint-i-set signants del manifest fundacional  de la Societat Catalana de Geografia, on va ser membre de la primera junta de govern i tresorer de l’entitat. Aquesta societat li va encarregar juntament amb Joan Corominas, de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, una sistematització de les normes de noms de lloc de les terres catalanes, la qual es va publicar amb l’aplec dels topònims de Sant Pere de Riudebitlles realitzat per Cristòfor Cardús, el 1936, al Butlletí del Centre Excursionista de Gràcia. També va ser membre de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana i de la Secció d’Estudis del Club Excursionista de Gràcia. Així mateix, s’encarregà de l’organització de la col·lecció de mapes antics de la Biblioteca de Catalunya. Fruit de la seva afició a la toponímia i resultat d’una eficaç aplicació foren les Normes per al recull de noms de lloc, redactades amb Joan Coromines, publicades el 1936 per la Secció Filològica de l’IEC.

El fons fotogràfic d’Enric Ribas està dipositat a l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya. Al fons hi ha testimonis de diversos llocs emblemàtics d’arreu de Catalunya i retrats familiars. També s’hi troben fotografies del molí paperer familiar de Sant Pere de Riudebitlles, així com detalls de la roda hidràulica de Cal Jan.

La seva dedicació a la geografia i a la cartografia es va veure truncada als 43 anys amb l’accident ferroviari de Martorell. És així que deixà en suspens projectes com un atles històric català, que planejava amb l’historiador Ferran Soldevila, i un estudi crític dels mapes antics de Catalunya, idea sorgida de la seva feina a la Biblioteca de Catalunya.

Publicat al 3 de vuit (31-04-15)

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 1 de maig de 2015 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.