LA PLAGA DE LLAGOSTA DE 1687

Deixa un comentari
La malastrugança es va estendre per la Catalunya del segle XVII. Com un càstig diví el país va patir els efectes devastadors de la plaga de la llagosta (1687-1688) que va arrasar els camps i buidar els rebosts.

Sense entrar en les causes científiques per les quals les llagostes es multipliquen i esdevenen plagues, cal apuntar que una de les seves característiques més notables és l’existència d’espècies migratòries que poden desplaçar-se a grans distancies. Quan s’ajunten en grans masses canvien de forma, de color, de comportament, de manera de desenvolupar-se i de costums ecològics.

De la plaga de llagostes de 1687 un cronista anònim, coetani a la plaga, escriu “…no deixaron cosa verde ni grano, …Las vi pasar y pasar dias enteros y esto quando podia alcansar la vista como enxambres de abejas, de manera que parecia estar delante del sol una niebla, y las vi desta manera caminando quatro leguas y algunes vezes hacer sombra al sol...”A l’arxiu de la catedral de Tortosa es pot llegir “era tanta la langosta, que la tierra estaba como negra; y tal daño causava …que de todas las poblaciones saliesen cada dia un buen número de personas para recogerla y matarla

Es buscaven mil remeis, i en veure que els porcs es menjaven les llagostes l’ajuntament de Valls va manar “comprar cien cerdos, que mandó apacentaren los terrenos mas invadidos. Esta medida disminuyo la plaga, però no la extirpó,…”. Fins i tot s’editaren llibres d’exorcismes específics.

A Barcelona es reuní el Consell de la Ciutat per a tractar de les rogatives que caldria fer contra la plaga. El 10 de setembre de 1687 al convent de la Mercè hi va haver un incendi i això es va interpretar com un senyal. La ciutat es va encomanar amb cos i ànima a la Mare de Déu de la Mercè perquè els alliberés d’aquell suplici. La plaga va acabar desapareixent i els ciutadans van agrair-li-ho nomenant-la Patrona de la Ciutat.

En Carles Querol va localitzar la còpia d’un manuscrit del 1687, atribuït a Josep Romeu, de can Romeu dels Borrulls, a tocar de Monistrol, que explica aquella plaga de llagosta.” Les Universitats (ajuntaments)llogaven gent i els feien anar on més n’hi havia, durant quasi un mes, però veient que no era possible matar-les i que les forces humanes no eren suficients per anorrear-les, acudiren a la Divina Misericòrdia, tenint cura de posar per intercessors els sants, prenent cada Vila o lloc un sant per advocat, que intercedís amb Déu Nostre Senyor i que els deslliurés de la plaga….   Posaren diferents sants o rodolins, els treien per sort, el que sortia el prenien per patró. A Vilafranca, prengueren Sant Antoni de Padua, el terme de Subirats Sant Marc, a Gelida Sant Francesc, a Monistrol de Noya Sant Magí, a Sant Jaume de Noya Sant Cosme i Sant Damià…. A penes fou feta aquesta diligència quedà destruïda la plaga de la llagosta, sens saber, com ni de quina manera desaparegueren …

Publicat a El 3 de vuit (03-01-14)

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 3 de gener de 2014 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.