Feia uns quants dies que tenia previst parlar d’això però Vilaweb se m’ha avançat; des que vaig rellegir la novel·la d’Orwell “1984”. No crec en les casualitats i sí en les causalitats. Estic convençut que el llibre és una autèntica profecia sobre l’era en la qual ens trobem. Tanmateix, com les de Jules Verne. No tan sols pel “Big Brother” sinó per la multitud de coincidències que a l’argument d’Orwell s’hi poden observar:
– l’ús d’un nou llenguatge molt més abstracte, barreja de diversos idiomes i que cerca per damunt de tot comunicar més en menys temps (les noves tecnologies ens han abocat en pocs anys a l’aparició d’aquests nous llenguatges)
– l’absència de diferències en el vestir, en el menjar, en el dia a dia individual de cadascú i que ell fonamentava en una “manca de” productes, quan avui en dia vivim la mateixa situació per un “excés de”. És de fàcil constatació. Passegeu per les grans ciutats dels països occidentals i us costarà diferenciar una de l’altra
– el gran germà promou l’enfrontament d’una part del món contra l’altra; s’inventa l’enemic. No us sona, tot això?
Winston Smith, el protagonista del relat, treballa al Ministeri de la Veritat i es dedica durant tot el dia a transformar (mitjançant un sistema una mica rebuscat, cal reconèixer-ho, de tubs i màquines de destruir paper) la realitat de les informacions ja publicades; és a dir, cada dia ha de reeditar diaris, setmanaris i tots aquells documents que d’alguna manera poden comprometre la confiança i la fiabilitat en el Gran Germà, gran aparell governamental que regeix la vida de tots els súbdits del país. Es reinventen la història, la recent i la més allunyada dels seus dies per afavorir el moment present.
Penso que 1984 és una novel·la reveladora del moment polític actual, de l’aparició de les noves tecnologies i de l’ús que s’hi fa per part dels poders fàctics. El títol original de la novel·la era “El darrer home a Europa”.
Us en recomano la lectura.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!