El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

9 d'abril de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Una nave di libri

Dimecres abans de Pasqua vaig ser a Roma, amb Segimon Borràs, secretari de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i del Gremi d’Editors de Catalunya, convidat per la revista Leggere:tutti.

[…] 

Leggere:tutti és una revista literària que s’ha proposat importar a Itàlia el Dia Mundial del Llibre. Per això aquest Sant Jordi han promogut el projecte “Una nave di libri”. La Grimaldi fletarà el 21 d’abril a Civitavecchia un vaixell carregat d’activitat literària que arribarà l’endemà a Barcelona. Han previst que entre 600 i 800 persones hi viatjaran per viure el Dia de Sant Jordi de primera mà. Faran el trajecte amb ells uns quants escriptors italians i catalans, a més d’editors i altres agents del llibre d’allà expectants per la nostra Diada.

Dimecres van convocar un sopar de premsa i ens van demanar que hi expliquéssim per què per Sant Jordi celebrem el dia del llibre i les raons del seu èxit. Vam començar titllant la diada de festa nacional i de com ens enorgulleix que fa quinze anys, el 1996, fos proclamada Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor per la Unesco. I vam fer una mica d’història. Per recordar que va ser el 1926, en plena dictadura de Primo de Rivera, que Vicente Clavel, editor de València afincat a Barcelona, va proposar a la Cambra del Llibre d’homenatjar Cervantes el dia probable del seu naixement, el 7 d’octubre. Poc després, el 1930, editors i llibreters catalans van fer un cop de cap amb sentit pràctic i van traslladar la festa a la primavera, al 23 d’abril. I és que l’octubre a Barcelona pot ser un mes fred i plujós, i la tarda comença a ser breu i la nit s’allarga. I a més no se sap segur quin dia va néixer Cervantes, però sí que va morir un 23 d’abril. El mateix any que Shakespeare, per arrodonir-ho. L’elecció de la data va ser una genialitat del màrqueting, ja que aquells fets luctuosos de caràcter literari coincidien amb la festa patronal a Catalunya i amb el nostre dia dels enamorats. Tantes coincidències, tants encerts, no són fàcils d’importar, però això no semblava espantar gaire aquella audiència romana.

Vam explicar la llegenda de Sant Jordi per il·lustrar la veneració del sant entre nosaltres i la seva relació amb les roses. Vam recordar que, tot i ser un personatge de llegenda, ha esdevingut patró de mig Europa, i entre nosaltres de València ja al segle catorze i a Catalunya i les Balears al quinze. Vam recordar com la festa del llibre va ser recuperada durant el franquisme -que no tenia gaires arguments per oposar-se a un homenatge a Cervantes- i amb quina força va adquirir el caire d’afirmació de la pròpia cultura. Aquest entrecreuament de factors deuen explicar en alguna mesura l’èxit de la festa, i el fet que és veritablement popular, fins al punt que tot i ser un dia laborable tothom troba un moment per fer una mica de carrer.

La setmana que ve Leggere:tutti presentarà el seu programa “Una nave di libri” a Barcelona.

Max Cahner i l?erudició
15.11.2011 | 7.56
A Sense categoria
Dia de les Lletres Gallegues
21.05.2008 | 8.30
A Sense categoria
Lluís Calderer, homenatjat
09.12.2010 | 5.46
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.