El bloc del Director (ILC)

Alguns fulls del dietari públic d'Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes 2007-2012

12 de desembre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Música de paraules

Diumenge l’Orquestra Simfònica del Vallès va fer al Palau de la Música de Barcelona l’habitual concert de valsos que posa una mica més de color nadalenc al mes de desembre.

[…]

I un grup d’escriptors va participar en la festa, que coincidia amb l’edició del tercer volum de la sèrie Música de paraules, el que aplega els textos literaris que han acompanyat els programes de mà de les temporades 2007 a 2010, i que presento així:

Les paraules de la música

Que les paraules tenen música no només ho saben els poetes. Agafeu qualsevol text, el que tingueu a mà, el que estigueu llegint abans de posar-vos a dormir, segur que en silenci, i digueu-lo en veu alta. En vers o en prosa, sigui ficció o testimoni, les paraules s’encadenaran amb una cadència determinada, amb repic d’accents, enllaç de vocals, jocs de rimes o al·literacions intencionades o casuals. Les paraules, dites en veu alta, arriben d’una altra manera, potser més endins, potser més clares, o potser només juganeres, que tot pot ser.

Ara bé, quines paraules escauen a la música? Podem fer-nos, així, aquesta pregunta inversa? És en part això el que planteja l’experiència, avui consolidada, de “Música de paraules”. D’ençà de la tardor del 2001, ja ha fet deu anys, els concerts de l’Orquestra Simfònica del Vallès van acompanyats d’un text innecessari, d’un complement d’entrada inesperat, d’unes paraules no previstes: les que ha escrit un escriptor a propòsit de les peces que es podran escoltar, aquell dissabte, aquell diumenge, al Palau de la Música.

Unes paraules innecessàries, inesperades, no previstes, però que permeten eixamplar l’experiència de la música. L’espectador que les hagi llegides abans del concert, o el que ho faci després, té l’oportunitat d’afegir a la sola audició un diàleg íntim amb l’escriptor que evoca, a través del seu text, una història, unes emocions, una digressió personal suggerida per la música.

És segur que cap dels textos no ho dirà mai tot de la música que acompanya. Però no tenim cap dubte que tots i cadascun obriran la finestra a fer-li dir més. I això sol, tant a l’Orquestra com a la Institució n’estem convençuts, ja justifica aquesta “Música de paraules” que proposa paraules originals per a cada música interpretada.

Per Sant Jordi, lectures
08.05.2012 | 6.53
A Sense categoria
Joaquim Molas
21.03.2011 | 8.54
A Sense categoria
Poesia i +
29.06.2009 | 11.32
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.