Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

13 de novembre de 2010
7 comentaris

Pla Nualart visita terres valencianes i predica a favor de la diferenciació entre valencià i català

Ha publicat el periòdic Levante-EMV una entrevista amb el lingüista catalunyès Albert Pla Nualart, corrector del periòdic AVUI. L’entrevista li la degueren fer dies arrere, quan va participar a les jornades que va organitzar a Alzira la Taula de Filologia Valenciana.

A l’entrevista, palesa Nualart un profund desconeixement sobre l’evolució político-lingüística del País Valencià, tan habitual, per altra banda, entre els catalunyesos que creuen que el rovell de l’ou català es troba entre les fronteres que conformen el Llobregat i el Besòs.

Així, diu coses tan estrambòtiques com que «valencià i català han de ser diferents en els punts que cause rebuig» (traduesc de la traducció espanyola del periòdic). És un gran argument filològic, concedir a les manies rigor científic, cosa que em recorda una cèlebre discussió filològica a propòsit de si calia dir caldero o paella al caldero on fem la paella. O la més cèlebre i delirant decisió de l’ara president Camps, llavors conseller de Cultura [sic], quan va rebutjar per massa catalanes i no gens valencianes paraules com ara darrer/darrera, amb el consegüent estupor entre les beates de la meua comarca i entre la gent que sol demanar la tanda a les botigues, que van veure com pel decret d’un maniàtic (i ignorant) les campanes de l’església deixaren de donar el darrer toc, ja no  vam poder demanar la darrera a la carnisseria, i la cosa més greu de tot plegat: ja no poguérem celebrar el darrer dijous de Carnestoltes, i en conseqüència menjar-nos la monjàvena de rigor. Si és per motiu de rebuig que el valencià i català han de ser diferents, Pla Nualart condemna el “valencià” a esdevenir una variant sainetística de l’espanyol.

Diu Pla Nualart (i torne a retraduir) «Si fem un únic estàndard, només hi ha dues opcions: o ho fem barrejant dialectes, i per tant molt artificiós, o el basem en un únic dialecte. Menstre la unitat política i de mercat del domini lingüístic sigui tan precària, la millor estratègia és no imposar un estàndard que la gent no senti com a propi». Insistiré a dir que ja s’havia aconseguit un estàndard unitari i plural bàsic (el que fa servir, per exemple, la revista El Temps és, en aquest sentit, modèlic). Insistiré a dir també que s’han publicat llibres de text i molta literatura seguint un estàndard semblant. Els únics que no han donat suport a aquest estàndard són els qui no l’usen perquè prefereixen l’espanyol, i tant els hi dóna si per tal d’acontentar-los fem un estàndard a mida de cada comarca, perquè en realitat no rebutgen l’estàndard sinó la llengua en si. Ara, però, també s’hi oposen els qui han de justificar la morterada que cobren per formar part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i els qui aspiren a formar-ne part (posem per cas l’alma mater de la Taula de Filologia Valencia –entitat que ha convidat Pla Nualart–, Abelard Saragossà). Voler ara obviar i desacreditar un estàndard que s’havia consolidat entre els principals usuaris i creadors de la llengua per a fer el caldo gros a un grapat de maniàtics em sembla una irresponsabilitat gravíssima, un despropòsit descomunal, impropi d’algú que diu desitjar per al nostre català un futur digne, o simplement un futur. Amb tot aquest desgavell només s’aconsegueix crear una profunda divisió entre els usuaris més actius i compromesos amb la recuperació de la llengua, sense que per l’altre costat puguem guanyar adhesions a l’ús de la llengua, ni la “pau lingüística”, com s’ha vist en l’actitud encara tan bel·ligerant per part del PP i rodalies malgrat haver pactat la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Em sembla que la fragmentació que proposa Pla Nualart, a remolc de les aspiracions de la Taula de Filologia Valenciana, no ajudarà en absolut a unificar i consolidar el mercat que necessita la llengua per a sobreviure. Ja ho estem comprovant en la premsa escrita, en el teatre, en la literatura… Aprofundir en les diferències el fragmentarà encara més. El que cal és fomentar una total i fluïda intercomunicació entre tots els parlants, aconseguir que els Països Catalans siguen un espai complet de comunicació en tots els àmbits de la informació i de la creació. Com més aïllem territoris, més debilitem el mercat. I, en conseqüència, més debilitem el futur del català (i dic català en sentit complet i no autonòmic).

Critica Pla Nualart l’Institut d’Estudis Catalans per lent a l’hora de  prendre decisions i per ser poc o gens sensible a la realitat i la riquesa lingüística d’arreu dels Països Catalans. Jo també he criticat l’IEC per aquests motius, fins i tot vaig arribar a reclamar la creació d’una altra institució normativitzadora amb una composició més paritària territorialment i amb membres de demostrada consciència lingüística unitària i no regionalista. Me’n desdic. Tanmateix, reclame a l’IEC un canvi radical d’estratègia: més agilitat i menys regionalisme catalunyès. Pla Nualart també critica l’IEC per endogàmic. Com si la condició que critica per a la renovació dels càrrecs vacants de l’entitat unitària fóra diferent –més democràtica– en l’AVL. I no: en l’acadèmia valenciana els càrrecs nous també són proposats pels càrrecs vells. Situa en un mateix pla d’autoritat l’IEC i l’AVL, però entre un i l’altra hi ha una gran diferència d’aval lingüístic pel que fa als  membres que en formen part. A l’IEC, tots els seus membres són notables i reconeguts lingüistes i creadors en català (filòlegs, escriptors, periodistes…). Tanmateix, la composició de l’AVL naix d’un pacte polític, els seus membres foren proposats pels partits polítics que hi donaren suport (PP i PSOE, i el Bloc d’escolà d’amèn), i per tant hi ha uns quants d’aquests acadèmics –entre els quals la seua Presidenta– que en el moment de la seua elecció –i possiblement encara ara– no posseïen la més mínima competència en la llengua de la que són autoritat normativa. Alguns, fins i tot, no havien escrit en “valencià” ni un poema d’amor adolescent. I si l’havien escrit, possiblement haurien suspès l’exàmen de “valencià” de quart d’ESO. A banda, és clar, de l’enorme diferència de sous entre les dues entitats normativitzadores: fix i milionari, més extres, per als membres de l’AVL; barat a les dietes i els informes (crec) els membres de l’IEC.

S’ha cobert de glòria Pla Nualart en la seua visita evangelitzadora a terres valencianes. Amb tot, “oficialment” li han fet molt de cas. Fet i fet, els seus arguments són favorables a la diferenciació, avui tan en voga. O potser està fent mèrits per a poder “nacionalitzar-se” valencià i així poder aspirar a un sou vitalici com a acadèmic de l’AVL. No debades ja ho diuen en genuí valencià estàndard que «això sí que és un xollo i no que te toque el cuponasso».

 

  1. A banda de fer boicot a l’AVUI, per regionalista catalunyès confés, cal demanar la dimissió de semblant pocapena quintacolumnista. Pot algú corregir objectivament allò que no creu ni vol? Pla Nualart, al carrer, o que l’AVUI ens digui si assumeix les seves afirmacions. El catalunyisme és una de les pitjors plagues, sobretot per ridícula.

  2. Al sr. Pla Nualart el seguia quan podia comprar l’avui a Llíria. Sempre li ha agradat provocar. A vegades amb raó, altres no he compartit la seva opinió. Potser l’entrevistat diu el que volen sentir alguns a València (el Levante no és que faça molt per l’ús del català), però també deixa ben clar l’únitat de la llengua. Ara el Sr. Pla, o no sap o no vol saber que els secessionistes aprofiten qualsevol cosa per atacar i dividir la nostra llengua. Una cosa semblant li vaig comentar a l’escriptor Bezsonoff deprés de seu article Tintin i el valencià.

  3. aquest Pla Merdart, un altre trist traïdor qui fa tasques extres(el deuen pagar d’estranquis) per als anorreadors; i si ho fa de franc, pitjor franquista encara

    així es morís, el malparit!

    aqueixa púrria m’omple de fàstic i d’emprenyament.

  4. Fatxes, blavers i descerebrats són tres dels senyals d’identitat de la valenciania espanyola.
    Fa pocs dies que s’ha presentat el Diccionario de Americanismos de la Real Academia Española de la Lengua. Més de 70.000 entrades pròpies de l’espanyol parlat a Amèrica. En aquest treball han col.laborat les 22 acadèmies de la llengua espanyola que existeixen per tot el món.
    Cap dels pallassos, tant espanyols com valencians, que tots coneixem han tingut la ocurrencia de dir que son 22 idiomes diferents i que no existeix una mateixa llengua comuna anomenada espanyola. Cap d’ells ha dit que no té sentit fer un diccionari com aquest si no fos per que existeix una llengua comuna amb variants i locucuins locals. 
    Ningú es planteja que el darrer premi Nobel, Vargas Llosa, és un escriptor en llegua espanyola. No un escriptor de parla peruana. Ni cap descerebrat peruà ha alçat la veu per a dir que “el sr. Vargas escribe en peruano y son los españoles unos imperialistas que nos quieren robar nuestra lengua”
    Tampoc no m’he trobat amb cap espanyolet dels collons dient que Vargas Llosa es un “panespañolista”. 
      
  5. Els qui desitgem la viabilitat del català, el que volem és que esdevinga una llengua com qualsevol de les que es parlen  al món civilitzat, i que tinga un estatus que li assegure el seu futur. Si comencem a esquarterar el català i a dividir-lo en varietats dialectals excloents al final aconseguirem un patois – com diuen a França – irreconeixible per altres varietats i que no deixarà de ser un dialecte de l’espanyol. Això darrer és el que volen els enemics del català, el PP, el PSOE, Ciutadants, i el partit de Rosa Díez. Per dir-ho amb una sola paraula, els botiflers.
     

  6. He arribat al teu article per mitjà de l’enllaç que has posat al blog de Gabriel Bibiloni.

    Estic bàsicament d’acord amb el que dius. La meva posició personal estaria, més o menys, a mig camí entre el purisme de Bibiloni i la flexibilitat de Nualart. D’altra banda, però, si per força hagués de triar entre un i l’altre, sens dubte triaria Bibiloni.

    Una salutació ben cordial des de les Illes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!