Republicans i Independentistes

Bloc personal de Carles Macian

5 d'octubre de 2007
1 comentari

ACCIÓ REACCIÓ ACCIÓ

Al País Basc conviuen dos processos: un procés de pau i un procés de guerra. I la línia divisòria no és la línia nacional.

Acabo de sentir amb preocupació la notícia de la detenció de la mesa nacional de Batasuna, ordenada pel jutge Garzón. El contrast entre aquesta actuació i la proposta del Lehendakari Ibarretxe no em suggereix una divisió entre bascos i espanyols, com a bons i dolents, respectivament. En tota aquesta història, la divisòria és una altra: la dels que busquen avançar en la pau i les que els interessa mantenir-se en guerra. I dels dos tipus hi ha a les dues bandes del conflicte.

La iniciativa d’Ibarretxe és una iniciativa democràtica, que pretén espolsar de sobre del poble basc els condicionaments antidemocràtics (la violència d’ETA i la restricció del sistema constitucional) que li impedeixen exercir un dret bàsic, el dret d’autodeterminació. És una iniciativa que busca el diàleg i que planteja la participació de tots els bascos i basques en el procés, a través del seu vot. És una iniciativa que s’adreça a Espanya amb normalitat i li planteja un diàleg franc per transformar el marc institucional actual. La iniciativa del Lehendakari és una iniciativa de pau.

Les iniciatives del juez Garzón, -i d’altres similars-, o els posicionaments polítics ultranacionalistes del PP són de fet, una altra cosa. Tot i la seva diferència radical, comparteixen molts aspectes amb la decisió d’ETA de reemprendre la lluita armada. Bàsicament, tots estan interessats en el manteniment del conflicte com a modus vivendi. Per a ETA, significa una nova dosi d’oxígen per a continuar sobrevivint (tot i saber perfectament que mai podran vèncer). Per al PP i per als representants dels diversos aparells judicials-policials de l’Estat Espanyol, significa el conreu del rebost electoral i el manteniment d’unes jurisdiccions que no tindrien raó d’existir en un altre context.

La meva pregunta s’adreça a l’absent en aquesta pel·lícula: el PSOE, especialment el seu líder, el Sr. Zapatero. Trobarà el Lehendakari Ibarretxe algú a l’altra banda de l’Ebre que també vulgui entrar en una dinàmica de pau? Però de veritat, sense "farols". Voldrà (o podrà) apostar Zapatero i el PSOE per la democràcia i pel respecte a la voluntat dels bascos i basques? O preferirà apuntar-se als tambors de guerra. A la vella història de l’acció-reacció-acció!!!

Prefereixo no perdre l’esperança. Però…

  1. Molt d´acord amb la teva anàlisi… peró això de "És una iniciativa que s’adreça a Espanya amb normalitat i li planteja un diàleg franc per transformar el marc institucional actual."… Això vol dir que serà un fracàs. Però qui pot creure encara que ens podem adrecar a Espanya amb normalitat ? Plantejar a Espanya un diàleg franc per transformar el marc institucional actual ? No em feu riure ! Ah, i la resposta a la pregunta: "Trobarà el Lehendakari Ibarretxe algú a l’altra banda de l’Ebre que també vulgui entrar en una dinàmica de pau? " és clara: NO, no el trobarà. Per cert, a "´l´altra banda de l´Ebre" Catalunya continua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!