Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

7 de juny de 2006
Sense categoria
5 comentaris

SI a l’Estatut. (I)

La deien que no tenia història pròpia i que la seva era la d’altri, que la seva pàtria era una altra i que la seva llengua era menyspreable, vernàcula- nascuda esclava a casa de l’amo. Aviat comprengué que la llengua parlada a casa, en la qual pensava i, malgrat no saber-ho, també somiava era la seva pàtria. I formà part d’ella per sempre.

Anys després votà "no" al referèndum de la Constitució espanyola perquè enlloc trobà Catalunya, ni drets col·lectius, ni al·lusions a una història diferent, i perquè la seva llengua seguia sent pseudovernàcula. Votà "si" a l’Estatut de 1979, malgrat ésser estret, perquè era l’Estatut que ella sabia que era de la seva nació i que mai no cregué que podria arribar.

Ara, al 2006, votara SI a un Estatut que no és el definitiu que desitja i ambiciona per a Catalunya i els catalans i catalanes, però el refrendrà perquè és un Estatut constituent per al demà. En ell llegeix escrit , per primer cop en un text del bloc constitucional, que Catalunya és una nació i que aquesta ve de lluny, amb uns drets tan antics com la nostra història ;  hi troba els símbols nacionals estimats i hi veu reconeguda la consideració d’oficialitat plena de la seva llengua i l’afirmació rotunda que els poders de la Generalitat, que l’autogovern emanen del poble de Catalunya.

I ella, i jo, dona nacionalista catalana, i molts d’altres homes i dones catalans, direm SI. Mai no podríem dir NO al reconeixement de la llengua, ni als drets guanyats per la nostra història, ni als símbols … I no ho direm. 

   

  1. Com va dir algú en algun mitjà, estem votant una llei orgànica, no ens confonguem, no és una constitució per a Catalunya. Així que ara i avui Sí, el No és un LUXE que no ens podem permetre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!