Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

20 de desembre de 2019
0 comentaris

Fumus persecutionis

Segur que serà el criteri amb el qual el Parlament europeu examinarà la petició d’aixecament de la immunitat dels diputats europeus Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín i, potser, Clara Ponsatí, petició que farà sense dubte la justícia espanyola.

Aquesta locució llatina, d’origen medieval, s’utilitza sobretot en la doctrina constitucional. Significa una intenció persecutòria cap a una persona, generalment per motius polítics.

Fumus és el fum, l’aparança, il la pudor de la persecució : és una expressió que indica que les accions realitzades per una persona jurídica no semblen dictades per l’aplicació de la llei o la recerca de la veritat, sinó per la intenció de perjudicar una persona.

El parlament europeu utilitza molt sovint aquesta noció de dret en les seves resolucions sobre l’aixecament de l’immunitat parlemèntaria dels seus membres.

Per exemple, darrerament, el parlament europeu de Brussel·les va donar en la seva resolució del 4 d’abril de 2019 sobre la petitió d’aixecament de l’immunitat del eurodiputat Lampros Fountoulis aquesta definició del fumus persecutionis : intenció subjacent del procediment penal de danyar l’activitat política o la reputació del diputat i, per tant, la independència del parlament.

El tribunal europeu de drets humans reconeix també la noció de fumus persecutionis que defineix com un procediment penal que té l’objectiu de danyar l’activitat parlementària del diputat fins i tot si el delicte perseguit va ser comès presumptivament abans de l’inici del mandat del diputat.

En la seva sentència Kart contra Turquia  del 3 de desembre de 2009, el tribunal europeu de drets humans va recordar la necessitat  d’impedir l’eventualitat de la persecució penal per protegir els opositors de les pressions o dels abusos de la majoritat considerant que
la immunitat parlamentària és una institució que té un objectiu legítim : assegurar la plena independència dels parlamentaris i la del parlament mitjançant la prevenció de qualsevol possibilitat de fumus persecutionis i, més enllà d’això, protegir l’organització constitucional i el manteniment de la separació dels poders legislatius i judicials.

_____________________________________

Pel consell d’Europa, la inviolabilitat parlementària és una garantia de dret importantíssima

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!