Etziba Balutxo...

Bartomeu Mestre i Sureda

LLIBRES QUE HAN CANVIAT EL MÓN… I LES VIDES

Deixa un comentari

 

És possible que un llibre pugui determinar la nostra vida?

És possible que un llibre pugui canviar el curs de la història?

*     *     *

Devia tenir 14 o 15 anys quan l’amic Josep Maria Cano Darder em lliurà el full que tinc a les mans: Libros que cambiaron el mundo. Des del primer dia, em vaig proposar que llegiria la cinquantena de títols que hi havia a la relació. Amb els anys ho he arribat a fer, amb alguna excepció a plena consciència. Ara per ara, llegir el pensament sobre la religió cristiana de Calví, els exercicis sobre el moviment de la sang de William Harvey, les revolucions celestes de Nicolau Copernic o la Teoria de la Relativitat d’Einstein sembla una inversió de temps poc atractiva i productiva, perquè el sentit comú, la ciència i la investigació ha fet recular el seu interès. I així i tot, en el seu temps i durant molts d’anys, varen tenir una incidència que desfà l’escepticisme dels nihilistes quant a la força transformadora del pensament i de la paraula.

Per molt de temps que hagi passat, són moltes les obres que perduren i, tot i haver perdut actualitat, són fites de referència i, en més d’un cas, de plena vigència. Alguns llibres mantenen la intemporalitat. La República de Plató, El Príncep de Maquiavel, Utopia de Thomas More, L’Emili de Rousseau, Sobre l’origen de les espècies de Darwin són llibres que determinaren el pensament i la dinàmica del devenir de la humanitat. També cal considerar la incidència, no sempre positiva, d’alguns llibres religiosos (la Bíblia, l’Alcorà, el Bhagavad Gita…), dels filosòfics (amb la gegantina aportació de Ramon Llull, El discurs del mètode de Descartes, Crítica de la raó pura de Kant, Així parlava Zaratrustra de Nietsche, tots els rius de llàgrimes cíniques de Cioran…) i dels polítics (el Manifest Comunista de Karl Marx, La meva lluita d’Adolf Hitler, els Pensaments de Mao Zedong, Els condemnats de la Terra de Frantz Fanon…). Tot aquests llibres varen ser referents de culte que crearen opinió i, en més d’un cas, subvertiren l’ordre establert, convulsionaren la pau social i alteraren el discurs dominant fins al punt de sacsejar i, fins i tot, canviar el curs de la història. També algunes obres de creació literària varen canviar la manera de veure les coses: La Divina comèdia de Dante, Robinson Crusoe de Daniel Defoe, La cabana de l’oncle Tom de Harriet Beecher Stow, Guerra i Pau de Tostoi, El cor de les tenebres de Joseph Conrad

Els darrers anys les aportacions al pensament i a la literatura han estat d’un alt nivell qualitatiu, però hi ha pocs referents generals acceptats unànimement. La immediatesa i la manca de perspectiva són la principal raó de no poder establir, ara per ara, fins a quin punt alguns dels llibres més recents han tengut o tindran incidència en el devenir de la humanitat. Potser un exemple recent dels Indigneu-vos! i la continuació de Comprometeu-vos!, ambdós escrits per Stéphane Hessel amb més de 90 anys, han servit per remenar la consciència de la desmobilització ciutadana. En tot cas, els descobriments científics del darrer quart de segle s’imposen a les lletres. Els avenços en matèria de salut, la investigació de l’univers o la intensitat i magnitud de la comunicació ja no utilitzen el llibre com a primer canal de distribució i coneixement. Els llibres passen a ser una conseqüència més; un efecte i no ja la causa de la transformació.

Això no obstant, sempre hi ha hagut i encara hi ha uns altres llibres importants: els que ens toquen l’ànima, el cor o les idees. Cadascú té els seus i no sempre es pot compartir l’impacte que ens han produït. Són aquelles lectures que ens han colpit, emocionat, format… Un capítol personalíssim l’ocupa la Poesia. Tothom té els seus poetes preferits i, d’aquests, tothom sap quins són els poemes que més ens han enaltit com a persones. Tothom té, també, un conjunt de títols de novel·les que tornaria a llegir. De fet, no sap greu rellegir aquells llibres que més ens han agradat. Són llibres que, sovint per una frase o només per una idea, ens han obligat a practicar alguna de les tres coses més importants que podem fer en l’àmbit de la intimitat personal: pensar, somiar i estimar. Tres accions que m’abelleix de recomanar sempre i a tothom.

LLIBRES! LLIBRES! LLIBRES! Una vacuna contra la ignorància. LLIBRES! LLIBRES! LLIBRES! Una guia permanent per caminar per la ruta que ens mena cap a la llibertat. LLIBRES! LLIBRES! LLIBRES! Talment com regalar roses… sigui o no sigui el dia de Sant Jordi!

Aquesta entrada s'ha publicat en LITERATURA el 22 de juliol de 2011 per Bartomeu Mestre i Sureda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.