PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

25 de juny de 2015
12 comentaris

És franquista, la cervesa que et beus?

Ha arribat l’estiu i ho sabem perquè en Tomàs Molina somriu amb aquella cara de voltor carronyaire que se li posa quan anuncia amb americana i aire condicionat que ve una onada de calor que ens deixarà estarracats. I ho sabem perquè es veu que ja fa no sé quants dies que s’ha estrenat l’anunci de l’Estrella Damm -i se n’han fet els articles d’opinió pertinents començant pel magnífic de Pau Vidal-, ha tornat el del tinto de verano i les pedregades s’han carregat ja mitja collita de raïm al Bages. També diuen que està augmentant de forma massiva la compra de cervesa. I cal preguntar-se: sabeu si la cervesa que beveu és franquista?

I és que el llibre de moda dels darrers temps: El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas i editat per Saldonar en la col·lecció que dóna veu a grans reportatges dels periodistes del grup Barnils, posa el dit a la nafra. A més de veure que no hi ha un pam de nét, que la pervivència del franquisme en la democràcia és gairebé estructural i que el nostre és un país desmemoriat en bona part per culpa de la llei d’Amnistia, toca un aspecte clau: dues de les cerveses més consumides als Països Catalans, San Miguel i Damm, la van fundar franquistes

San Miguel -que ara forma part de Mahou,  “va ser fundada per Pedro Cortina Mauri (Pobla de Segur, 1908-Madrid 1993), empresari i diplomatic del franquisme que va arribar a ser ministre d’Afers Exteriors amb els últims governs de Carlos Arias Navarro (…) casat amb la filla del primer alcalde franquista de Madrid i cunyat del primer oficial mort de la División Azul al front rus”.

Pel que fa a la Damm “el seu fundador, Demetrio Carceller Segura (Las Parras de Castellote, Terol, 1984-Madrid 1968) (…) va acabar sent ministre de Comerç de Franco entre 1940 i 1945 (…) La seva fortuna, liderada per la marca Damm, continua en mans dels seus descendents homònims. El propietari majoritari actual de la cervesa és el seu nét, Demetrio Carceller Arce, que ha aconseguit incrementar la fortuna participant de la petroliera canària Disa, i sent conseller de Sacyr, CHL, Pescanova, Ebro Puleva, Gas Natural o Repsol…”

El llibre de Salellas és interessantíssim per veure com el franquisme encara impregna les nostres vides, fins al punt que potser ens haurem de pensar on van a parar els diners del Mediterràniament. La història de la propietat de la Damm no és desconeguda, fins que la Moritz no va esdevenir una competència real no van ni tan sols a pensar en la possibilitat d’etiquetar en català. Però va bé recordar-ho de tant en tant i fixar-la en un llibre amb noms, cognoms i dades, un llibre de periodisme que paga la pena de llegir…

    1. Benvolgut,

      Primer de tot gràcies per parlar del llibre. Sóc l’autor del mateix. A hores d’ara no el podem trobar en format digital. Tan sols en llibreries i biblioteques. Moritz no té aquestes connexions. Si més no, a aquest nivell del qual parlem.

      salut

      lluc

    2. Cal tenir en compte també, encara que no estigui relacionat directament amb l’article, la quantitat de cerveses que ens venen com a catalanes i de catalanes no en tenen res, començant per Moritz que és propietat La Zaragozana, o sigui, aragonesa i no pas catalana, que va comprar la marca per introduir-se a Catalunya i, per competir amb Damm, va servir-se del patriotisme català (etiquetant en català, per xemple) i a la gent li va faltar temps per picar l’ham. Que quedi clar, la Moritz NO es fabrica a Barcelona, ni tan sols a Catalunya, es fabrica a Saragossa. Tot i que hi ha casos més flagrants encara, llegiu i flipeu.
      http://cervezartesana.es/tienda/blog/el-curioso-caso-de-las-cervezas-fantasma.html

    3. Benvolguts,

      Gràcies per parlar del llibre. En sóc l’autor. A hores d’ara no el tenim en format digital. I Moritz no té aquest nivell de connexions. Ni molt menys.

      salutacions cordials.

  1. Com pot ser que la Damm la fundés algú nascut el 1884, el tal Demetrio Carceller Segura, si existeix des del 1876???? (I els fundadors en van ser August Kuentzmann Damm i Joseph Damm).

    1. No no, el seu fundador va neixer al 1984 i despres de traslladar-se en el temps va morir el 1968, tot i que va viatjar una mica abans perque li dones temps a fer de ministre als quaranta.
      Tot i que no se com li donà temps a anar fins al segle XIX, fundar l’empresa, canviar-se de cognom una estona, i fer-se passar per dos germans Damm…es ben curios tot plegat. Despres sempre amb la maquina del temps, que ni el Dr. Who, al 1905 inaugura l’edifici historic (encara en peu) del carrer Rossello…
      osti, pero que mes bajanades no podieu dir en un article??? I tot i que aixi fos: ja ho sabiem que les classes mitjanes i altes a Catalunya han sigut els mes feixistes i franquistes de tots. I encara ho son, pero voten els seus descendents ideologics, siguin aquests del PP o de CiU. Les 100 families de sempre, vaja. Botiflers.

  2. La cervesa Damm és, sobretot, dolenta. Millor una Moritz o, molt millor encara, una Leffe, una Franziskaner o una de les moltes cerveses belgues que ja es poden trobar a Catalunya. Darrerament visc a Anglaterra i bevent les cerveses d’aquí un s’adona del que és cervesa i del que és una “estrella”.

    Sí, els Demetrio Carceller (són una nissaga que es passen el nom, els cognom i la barra) són, a més d’uns franquistes, uns dels grans evasors d’impostos del regne. Pel que diuen els papers, durant els darrers quinze anys han comés un frau fiscal continuat per valor de 500 milions d’euros i han viscut d’incògnit en una torre de Madrid mentre deien que residien a l’estranger per no pagar impostos a la seva estimada Espanya. Jo ja fa anys que quan demano cervesa en un bar de Barcelona els dic que no sigui Damm.

  3. Desconeixia els orígens d’aquestes firmes cerveseres… tanmateix, no n’estem fent un gra massa? vull dir, posar tot dins el mateix sac el que té un origen franquista i apa, a la claveguera. Tenen els amos actuals la culpa del què van fer els seus pares o avis?
    si adaptem el sil·logisme, no hauríem ni de pensar en comprar un Seat, doncs l’amo és Volkswagen i va ser creada pel sistema nacionalsocialista… si no vaig errat.

    1. Els Demetrio Carceller, (sí, els grans evasors d’impostos), són no l’orígen si no els actuals propietaris de Cerveses Damm, entre d’altres molts negocis.

  4. El que diu el llibre relatiu a San Miguel és veritat pero el que diu de la DAMM és totalment fals sino llegiu el llibre de Francesc CABANA “SA DAMM – MESTRES CERVESERS DES DE 1876”.

    Es cert que en Carceller era franquista pero en aquella època no era majoritari, ni molt menys i no dirigia l’empresa.

    Puc afirmar que el que diu en Francesc CABANA és la veritat historica. El meu besavi en va ser un dels fundadors, era castellà, es deia Rodriguez i va votar per l’estatut el 1932 abans de morir. La seva unica filla i àvia meva puc assegurar que no va ser mai franquista i el meu avi era el metge d’en Companys i va haver de marxar a l’exili.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!