Adam Majó

Xuts a pals

10 d'abril de 2018
0 comentaris

Un pacte per l’Auditori de Sant Francesc

Fa quatre anys al Centre Històric de Manresa hi havia quatre grans edificis de titularitat  municipal  i amb un destacat valor patrimonial que estaven buits, sense ús. Un  d’ells, els Jutjats Vells (més l’antiga seu de la Creu Roja del carrer Galceran Andreu), ja tenien i tenen destí: convertir-se en la seu de totes o gairebé totes les delegacions de la Generalitat a la Catalunya Central. Aquesta operació requereix inversions importants en reformes de l’edifici i les circumstàncies polítiques de tots conegudes les estan endarrerint. Malgrat tot, el projecte segueix viu i actualment està en fase de redacció definitiva.

Un altre espai en desús però amb un inqüestionable potencial i atractiu és la planta superior de la Fàbrica del Salt (l’Aranya). Gràcies a la feinada feta per la Casa d’Oficis promoguda pel CIO, ara l’espai està net, endreçat i ben tancat. A més, aquest any mateix, i conjuntament amb els veïns de sota (l’Associació Islàmica), es construiran uns nous accessos i s’aprofitarà l’avinentesa per fer-hi arribar les escomeses d’aigua i llum. Fet això la ciutat ja podrà gaudir d’un altre espai ple de possibilitats situat al centre del perímetre Museu-Cova-Ajuntament-Seu.

Sens dubte, l’edifici revelació de la legislatura haurà estat l’Anònima. Ja sabíem que era una joia de l’arquitectura industrial, un edifici d’aquells que qualsevol ciutat mataria per tenir, el què no sabíem era d’on treure els diners per convertir unes antigues dependències industrials en un equipament públic amb totes les prestacions. L’alternativa era deixar-lo tancat i buit, a l’espera d’un projecte amb finançament incorporat, o fer-hi les inversions indispensables en matèria de seguretat i començar a funcionar. Es va optar per la segona opció i només aquesta primavera a les dues naus polivalents de l’Anònima hi tindran lloc una dotzena d’activitats, des de reunions polítiques fins a espectacles de dansa, passant per fotografia, circ, música o una fira professional. A més, ja se sap, l’activitat crida a la inversió i un cop l’espai ja existeix en l’imaginari ciutadà, a l’administració li és molt més fàcil seguir posant-hi mitjans per a guanyar més i millors usos.

Queda, però, un edifici pendent de solució. Una assignatura pendent de la ciutat i de tots els ajuntaments  dels darrers 35 anys: l’Auditori de Sant Francesc. Una antiga església propietat de l’Orfeó Manresà però cedit a l’Ajuntament a canvi d’un manteniment que, certament, no ha estat suficient. A diferència dels altres tres immobles, aquest té, hores d’ara, deficiències estructurals greus que requereixen  una intervenció a fons abans de poder-hi entrar a fer res. De quan estaríem parlant? Estudis fets fins ara diuen que amb aproximadament mig milió d’euros tindríem l’edifici despullat però net, segur i disponible. En una segona fase, una quantitat similar el podria convertir en un auditori amb tots els ets i uts. Ara que ja s’ensumen les eleccions municipals de l’any que ve i que tots els partits hi pensen però cap ha redactat –suposo- el programa electoral, proposo un pacte solemne i públic en el qual es comprometin a destinar un mínim de 500.000€ a l’Auditori de sant Francesc al llarg del període 2019-2023. Si així es fes, el barri vell oest, el teixit associatiu manresà i la ciutat en el seu conjunt sabrien treure’n tot el profit, no en tingueu cap dubte.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.