Adam Majó

Xuts a pals

25 de maig de 2012
1 comentari

La serralada prelitoral existeix.

La setmana passada van inaugurar una Autovia que uneix Alguaire i Almenar; havia de sortir de Lleida i arribar a la Vall d’Aran, però han començat (i acabat, de moment) pel tram que uneix aquets dos pobles a través d’un terreny gairebé pla i ocupat fins aleshores per camps de conreu barats i ràpids d’expropiar (els pagesos, però, encara no han cobrat…). I és que, lògicament, a l’hora de construir infraestructures, la geografia, física i humana, compta, i molt. Per això la ruta entre el Bages i Barcelona sempre ha sigut complicada. Manresa i la capital del país estan separades per un mur infranquejable (Montserrat), un congost tancat (el del llobregat) i les muntanyes del Montcau convertides ara en el Parc de Sant llorenç del Munt (i serra de l’Obac). Antigament el camí ral marxava cap al Pont de Vilomara (per això van fer-hi un pont) i d’allà, creuant colls i fondalades, fins a Terrassa. Més endavant, al segle XIX, es va fer la primera carretera per on hi podien passar carruatges pesats, donant la volta a Montserrat, per Can Maçana. No va ser fins a la segona meitat del segle XX, fa quatre dies,  que es va construir el que s’ha convertit en la sinistre C55, una carretera complicada, encabida en valls estretes i costerudes, que ja va destrossar pobles en el seu moment (Monistrol, sobretot) i que pràcticament no té espai per créixer. Per això, i perquè algú volia guantyar-hi molts diners, es va fer a finals dels anys 80 del segle passat l’autopista Terrassa-Manresa que, per les mateixes raons orogràfiques explicades, tampoc té un traçat lineal ni excessivament segur.

Paral.lelament, fa 150 anys es va construir una línia de tren que durant molt temps fou la manera més ràpida i segura (això encara ho és ara) d’anar a Barcelona. En països muntanyosos, Suïssa n’és el paradigma, el ferrocarril és molt més barat i eficient que la carretera, per una simple qüestió física, perquè necessita molta menys superficie per a fer-hi passar el mateix nombre de gent. Anys d’apostar per la carretera i abandonar el ferrocarril (Ho han fet tots, des del franquisme fins al tripartit, pàssant pel Pujol, el PSOE o el PP) han fet que el tren fos cada cop menys competitiu i que molts manresans i manresanes l’hagin descartat alhora de planificar els seus desplaçaments.

Però la serralada prelitoral segueix existint i, a més, el territori està més poblat que mai. Desdoblar la C55 no és impossible, avui no, però tindria un cost econòmic enorme, destrossaria encara més la Vall del Llobregat, obligaria a expropiar i fer fora de casa seva a molta gent i ens encadenaria encara més a un model de mobilitat anacrònic. Descartar el desdoblament i, en canvi, intervenir immediatament en els punts negres, alliberar o abaratir el peatge de la C16 i prioritzar les inversions estratègiques en el ferrocarril, no és només la decisió políticament i ecològica correcte, sinó la única que té possibilitats reals de rebre inversions europees en el futur. Perquè una cosa sembla clara, si Alemanya opta finalment per les polítiques de creixement ho farà amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica i, en això (i en seguretat!), el tren li dona trenta voltes al cotxe, com ja sabeu.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. La línia ferroviària de Manresa fou construïda per la companyia del Ferrocarril Barcelona-Saragossa a causa de la descoberta de carbó a la zona de Calaf (Anoia). El tren ja arribava a la ciutat vallesana de Terrassa el 1857, però l’accidentada orografia del terreny entre Terrassa i Manresa, feia perdre punts a la nostra ciutat. Els propietaris de la empresa ferroviària van muntar una important campanya (avui en dia se’n diu un lobby mediàtic) entre grans propietaris, administració local i gran burgesia comercial de Manresa a favor de la capital del Bages per fer circular el tren de la línia de Barcelona a la capital aragonesa. La cosa va resultar enormement satisfactòria i amb poc més de dos anys, el tren de Terrassa ja arribava a casa nostra. De 1857 a 1859 es va construir mitjançant túnels i viaductes una de les línies de tren més cares del segle XIX, el tram Manresa-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.