BONA VIDA

Jaume Fàbrega

17 de novembre de 2009
6 comentaris

ARRÒS AMB GARROFONS O BAJOCONS

Una recepta per convidar els amics,  per fer una dia d’ hivern…

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:PMingLiU;
panose-1:2 1 6 1 0 1 1 1 1 1;
mso-font-alt:”Arial Unicode MS”;
mso-font-charset:136;
mso-generic-font-family:auto;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 134742016 16 0 1048576 0;}
@font-face
{font-family:”Cambria Math”;
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
@font-face
{font-family:”@PMingLiU”;
panose-1:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0;
mso-font-charset:136;
mso-generic-font-family:auto;
mso-font-format:other;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:0 134742016 16 0 1048576 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-layout-grid-align:none;
text-autospace:none;
font-size:12.0pt;
font-family:”Courier New”;
mso-fareast-font-family:PMingLiU;
mso-fareast-language:ZH-TW;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
font-size:10.0pt;
mso-ansi-font-size:10.0pt;
mso-bidi-font-size:10.0pt;
mso-fareast-font-family:PMingLiU;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:36.0pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
–>

 

ARRÒS AMB BACALLÀ , GARROFONS I COLIFLOR

És, certament, un del més popular
dels nostres arrossos, ja que, amb petites variants, es fa tant a les Illes
Balears, com al País Valencià i a la Catalunya estricta.

N’ hi ha diverses versions. A la
cassola, a la paella, al forn…totes molt bones. És un plat fàcil de fer, agraït
i amb ingredients de fàcil abast, excepte- a Catalunya- els garrofons, si bé ja
es troben, congelats, en algun supermercat (per exemple al Mercadona). Jo el
vaig aprendre a fer del amic Bernat, de la Ribera.

Ingredients

400 g de bacallà salat  

400 g d’ arròs(aproximadament). O 4
tasses. Depèn de la gana!  

1 mata petita de coliflor

200 g de garrofons bullits

oli  

2 cebes petites  

3 tomàquets petits

1 pebrot verd  petit

aigua (1 tassa i mitja o 2 tasses
per tassa d’ arròs)

Elaboració

Esqueixeu el bacallà i poseu-lo
sobre la planxa ben calenta. Els retireu després d’uns minuts, li traieu la
pell i les espines, l’esqueixeu i el deixeu en remull.

Teniu el bacallà dessalat i
esqueixat i l´ eixugueu bé amb els dits o amb un drap o paper de cuina.

Capoleu les cebes molt fines i
sofregiu-les en una cassola de terrissa amb l’oli (o en una paella, si voleu l’
arròs més sec). Peleu els tomàquets i piqueu-los amb un ganivet. Talleu el
pebrot a daus ben petits.

Quan s’hagi sofregit la ceba,
afegiu-hi els tomàquets i i el pebrot. Deixeu concentrar bé el sofregit i afegiu-hi
l’ aigua bullent i els garrofons. Talleu el bròquil a rams, traient-ne els
troncs i afegiu-la amb el bacallà ben escorregut a la cassola, uns 10 minuts
abans de treure la cassola del foc. Deixeu-la reposar uns minuts abans de
servir-ho.

Cal vigilar el punt de sal. La
cocció depèn de la qualitat de l’ arròs, però pot ser de 18 a 20 minuts.

Notes

Variants: prescindir del pebrot.
Afegir-hi un picada de julivert, alls, safrà, etc.

L ideal és fer servir garrofons
frescos, però n’ hi ha de congelats que va molt bé- jo els faig servir-, com s
mínim són força millors que els de llauna.

La combinació dels tres ingredients
és deliciosa.

Sovint, en comptes de coliflor,
faig servir bròquil pròpiament dit (vers), per a mi més gustós.

N’ he fet una versió risotto (amb
arròs arborio o similar), afegint-hi mantega i, al final, més mantega i
formatge ratllat. Hi afegeixo una copa de vi blanc i prescindeixo del tomàquet
i del pebrot, no de la ceba. La coliflor la tallo a trossos ben menudets.

Faig servir arròs perlat de Pals, o
bé arròs bomba valencià o de l Ebre

Variants: arròs amb bacallà i botifarra
negra, propi dels carboners  i pescadors
de Tossa de Mar (arròs de paraigüero, arròs del mal temps).

Noms: bròquil (Girona), coliflor, col,
floricol, colflori, bròcoli. I aquí s’ ha acabat el bròquil, però només per
avui!

  1. A casa l’hem fet de tota la vida exactament igual però amb carxofa en comptes de bròquil i garrofons. Les carxofes es passen una mica abans per la paella, sense les fulles més dures, tallades a quarts i després a làmines. Jo sóc de Barcelona i la meva mare (el plat ja el fèia de seva àvia) tenia els avis a les comarques de Tarragona.

  2. La mare el feia amb bacallà, carxofes, faves molt tendres i algún tomàquet assecat que prèviament havia posat en remull. Fa uns mesos es va tirar de la moto, em va telefonar i em va dir: el dia que et vagi bé venir  faré arrós de bacallà. No van passar dos dies.

  3. Sí senyor, m’ha fet molta gràcia que avui parlessis dels garrofons, donat que fa pocs dies en vaig parlar al meu blog.  Quin poc trellat els catalunyesos, que els desconeixem tant!

    Per cert, l’arròs amb bacallà, carxofes o coliflor, és una de les menges més sensacionals. La meva mare semprel’ha fet molt i molt bo.

    salu!

    Aleix

  4. The New Rolex Watches model was presented during the Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) 2010- Cartier Must de Cartier Unisex. The renowned watchmaker Cartier is proud of its new Cartier Les Must collection, which includes small and large models (for men and women) elegant as usual. These Replica Watches can be found in the Cartier brand’s boutiques all over the world. Cartier Les Must collection includes jewelry, leather goods, accessories and… timepieces.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!