Adam Majó

Xuts a pals

18 d'agost de 2008
16 comentaris

Els comptes de l?Alternativa

Quan ara fa 17 anys, la gent que ens movía per l’Ateneu Popular La Seca vam decidir muntar la primera Festa Major Alternativa -FMA- ho vam fer sobretot, però no només, per motius egoïstes, volíem poder quedar-nos a Manresa els dies de Festa Major sense haver de suportar la disco-golfa al Palau firal, ni pagar una entrada cara per escoltar el darrer grup espanyol de moda. Però una festa major, ni que sigui alternativa, no pot ser la festa de quatre amics, sinó que ha de voler ser oberta a tothom. És per això que, des del primer any, es va partir de quatre criteris bàsics que s’han mantingut fins ara i que, en part, s’han encomanat a tota la Festa Major: havia de ser al carrer i al centre de la ciutat, no en un polígon industrial ni en un descampat als afores; tots els actes havien de ser gratuïts; no havia d’amagar els problemes que ens afecten com a veïns i veïnes d’aquesta ciutat, aquest país i del món, havia de ser, per tant, reivindicativa; i havia de programar una oferta allunyada dels productes culturals més comercials i/o estereotipats.

En la darrera cosa que pensàvem, aleshores, era en aconseguir superhàbit en l’organització d’activitats gratuïtes. El cert, però, és que la massiva afluència de públic ha permès que els comptes de la FMA surtin, i que fins i tot els col·lectius que hi participin aconsegueixin un cert finançament per a les activitats que organitzen al llarg del curs. Ara bé, podem parlar realment de benefícis? És un negoci l’FMA? La resposta és claríssima: No.
Només la contractació de l’equip de so i els músics puja, aquest any, més de 20.000 euros, i això que la majoria de grups venen amb un catxé rebaixat. Aquesta quantitat surt dels actes previs a la mateixa Festa Major Alternativa (un torneig de futbol, una calçotada i una paella popular) i de les barres de la plaça Puigmercadal. I si amb aquestes activitats es treuen diners per pagar les despeses esmentades i, si no plou ni s’espatlla res, a vegades hi ha un cert superhàbit, és perquè en la seva organització hi co·llaboren un centenar llarg de persones sense cobrar ni un euro.
Muntar concerts gratuïts al carrer no és cap negoci, si ho fós, ja ho faria l’empresa privada. Si la Festa Major Alternativa ho pot oferir és gràcies a comptar amb una pila de voluntaris que de bon grat es dediquen a fer de cambrers, electricistes, comptables, cuiners o àrbitres de futbol sala uns dies a l’any.
És aquesta la clau de la rendibilitat de la Festa Major Alternativa i no, com he sentit alguna vegada, les ajudes de l’Ajuntament, que es limita a facilitar les infraestructures vinculades a l’escenari i la presa de corrent, com a qualsevol altra entitat de la ciutat que així ho sol·liciti.

El pregó de la FMA 2010
26.08.2010 | 3.12
“Pijos”
29.01.2020 | 2.38

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Interessant aquest resum de com es va gestar la FMA i el seu funcionament econòmic i de voluntaris. Ara tinc curiositat per saber amb més exactitud el model de festa major oficial que hi havia abans de l’arribada de l’Alternativa.

  Àlex 

 2. S’ha de dir que que els quatre criteris amb els que es va començar a fer l’Alternativa s’han complert de carrer, possiblement aquests han estat la clau del gran èxit que ha obtingut.

  Els manresans i manresanes tendim a desvalorar tot el què forma part de la nostra ciutat i s’ha de dir que si hi ha una excepció aquesta és l’Alternativa.

 3. Arribarà el dia que algú proposarà d’aixecar un monument als que van iniciar la Festa Major Alternativa. 

  I als que la fan possible any rera any.
  A la placa hi dirà: “als que van transformar els dies de la Festa Major de Manresa, abans s’aprofitavan per marxar de la ciutat i ara són per gaudire-ne”.
  I més avall: “i ho van fer sense cap càrrec per als pressupostos municipals, autofinançant-se; és més: fent-ne una font de finançament per a altres activitats”.
 4. M’he fixat que el títol del blog és Xuts a pals, però en canvi als articles que surten publicats al Regió7 hi diu Xut a pals… Està fet expressament? S’han colat els del patufet?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.