DES DEL CANADÀ

SHAUDIN MELGAR-FORASTER

Vicent Partal visita una classe de cultura catalana al Canadà

El dimarts 8 de novembre, el mateix dia de les eleccions als Estats Units, vam rebre una visita de Vicent Partal, via Skype, al curs de cultura catalana que imparteixo en una universitat canadenca, el campus de Glendon de la Universitat de York, a Toronto.

P1020270

Quan unes setmanes abans vaig informar els meus alumnes d’aquesta visita virtual, es van quedar molt impressionats. Saber que el director d’un diari de certa volada els visitaria per respondre les seves preguntes sobre el procés d’independència de Catalunya, els va deixar bocabadats, i molt contents. Evidentment, vaig voler aprofitar l’ocasió per convidar-hi professors i estudiants de ciències polítiques i d’estudis internacionals. Es van posar rètols i tots els professors van rebre correus sobre la visita virtual de Partal. Sé que els estudiants van de bòlit, però confiava que algun apareixeria. Quant als professors, n’esperava una bona colla.

I va arribar el dia. I a l’aula, molt gran, només hi havia els meus alumnes. Vaig oblidar-me de l’enuig de veure que, tret dels meus estudiants, tothom passava de Catalunya —quan no tens un Estat propi, no interesses— i vam començar.

Com que els 37 estudiants que tinc enguany en aquest curs són molt joves —18 anys la majoria— i una mica tímids, em temia que amb en Vicent Partal es tallarien i que, per moltes ganes que en tinguéssin, no gosarien preguntar res. Tanmateix, n’hi va haver un munt que van fer-li preguntes, i força interessants, per aclarir algun punt que ja sabien o bé sobre aspectes que no s’havien discutit a classe, com, per exemple, si la República de Catalunya tindrà exèrcit o quina serà la llengua oficial.

Vicent Partal els va respondre amb explicacions llargues i ben argumentades, amb l’honestedat que li es característica i amb un tarannà natural i proper que devia animar l’audiència a continuar preguntant. Puc assegurar que els estudiants van quedar encantats. I jo també. És tan important establir enllaços i comunicació entre Catalunya i d’altres països. I no només a nivell governamental. A més, què millor per a uns estudiants que els dinamitzin la classe? Com va ocórrer l’altre dia gràcies a la compareixença de Vicent Partal.

Sóc del parer que la interacció és fundamental en tots els àmbits. I que un mitjà informatiu i qui n’és el director, com ara VilaWeb i Vicent Partal, es preocupin d’establir vincles de diàleg amb els seus lectors o amb uns joves que, molt lluny, estudien la cultura i la situació actual de Catalunya, és absolutament fantàstic i de molt agrair.


  1. És una alegria continguda la videoconferència amb el Vicent Partal i dic continguda per la falta d’assistència de altres persones que els hauria pogut interessant per augmentar el coneixement real del nostre país i que esperem dintre de poc temps es converteixi en una realitat com país independent. De totes maneres, moltes felicitats i espero que l’experiència serveixi per ampliar els coneixements reals de Catalunya. Endavant polida!!!

    1. Hola Josep. No me’n sabia avenir que no hagués vingut cap professor de ciències polítiques o de relacions internacionals. El departament de relacions internacionals és molt important, a Glendon, i se suposa que està d’allò més interessat en tota mena de canvis i processos politics al món. Però ja veus. En fi, Vicent Partal va estar magnífic i els meus estudiants van quedar més que satisfets, i això ja em fa contenta.

  2. Estimada Shaudin, tu fas tot el que pots pel català i per Catalunya, i crec, sincerament, que la teva classe amb Vicent Partal és bastant més que el teu granet de sorra. Et felicito de tot cor.

    1. Estimada Rosa, sí que faig el que puc, com tothom que estima Catalunya i vol veure la República de Catalunya, i ben aviat. Però ja saps que aquí estic sola, per això una ajuda com la que em va oferir Vicent Partal s’agraeix d’allò més. Petons!

  3. Me n’alegro molt que els teus alumnes preguntèssin, sense timidesa,
    els dubtes sobre Catalunya i que la conversa amb Vicent Partal fos interessant i
    amena; orgullossa de tenir una ambaixadora com tu, que estima tant
    Catalunya…desitjo, que aviat sigui un país lliure!!
    Gràcies per tot, abraçada!

    1. Hola Tura. Va ser increïble tenir en Vicent Partal a la classe. La comunicació digital pot ser fantàstica i jo l’empro molt a les classes, però la qüestió de l’Skype era nova per mi, no ho havia usat mai. Ara que ho he provat, m’ho apunto per a emprar-ho l’any que ve (el curs de cultura catalana s’acaba a finals d’aquest mes). Les intervencions de Partal van ser interessants i amenes, sens cap dubte. Una abraçada!

  4. Estic contenta que els teus alumnes s’interessin per Catalunya senyal que han tingut una bona mestra.

    M’alegra l’èxit de la xerrada.

    Bona tarda Shaudin. Una abraçada!!

    Marta Valls

    1. Gràcies, Marta. Sí, els estudiants estan molt interessats. Del poc cas que en fan els professors, més val que calli el que en penso. La visita de Vicent Partal va ser un èxit i també una gran ajuda. Una abraçada!

  5. Molt bé, Potato. És evident que engrescar els alumnes amb aquestes coses resulta fonamental. I tu en saps un niu!!! Moltes gràcies per la tasca inigualable.

    1. Tens raó, Jesús. Ho vaig pensar després, quan m’ho va preguntar una alumna de l’any passat que no havia pogut venir per qüestions d’horaris, aleshores em vaig adonar que era un llàstima no tenir-ho, ni que fos per passar-ho per la universitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.