Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

12 d'octubre de 2015
0 comentaris

Esgarrifat

No pensava escriure cap apunt avui. No pas per ser el dia que és. Tanmateix no me’n puc estar en escoltar Pedro Sánchez que cal reformar la Constitució perquè no explicita ni les competències de l’Estat ni les de les comunitats autònomes (CA).

 

Rajoy no sabia el que la Constitució estableix sobre la nacionalitat espanyola i Pedro Sánchez desconeix l’article 149.1 que fixa les competències exclusives de l’Estat. Trenta dues competències escrites una darrere l’altra enumerades. El 148 estableix quines són les competències que poden assumir les CA.

 

Com desconeix el 149.3. “Les matèries no atribuïdes expressament a l’Estat per aquesta Constitució podran correspondre a les comunitats autònomes en virtut dels estatuts respectius. La competència sobre les matèries que no hagin estat assumides pels estatuts d’autonomia correspondrà a l’Estat, les normes del qual prevaldran, en cas de conflicte, sobre les de les comunitats autònomes en tot allò que no hagi estat atribuït a la competència exclusiva d’aquestes darreres. En qualsevol cas, el dret estatal serà supletori del dret de les comunitats autònomes.”

 

Que dos dels candidats més qualificats i amb més probabilitats de ser presidents del Govern espanyol ignorin el que diu la Constitució del seu país els incapacita per governar. L’afirmació no és exagerada? No, no pas. És una matèria que ambdós líders han esbombat en els seus mítings i que haurien d’haver estudiat abans de parlar-ne. La poca solidesa dels qui volen dirigir el govern de l’Estat m’esgarrifa.

 

Com m’esgarrifa que quan es posin a escriure el que faran serà evitar que les comunitats autònomes no tinguin ja cap poder polític substancial ni tampoc cap competència per establir polítiques pròpies. L’estat de les autonomies és mort. I ara volen celebrar-ne l’ofici de difunts.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!