Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

3 de gener de 2016
0 comentaris

Mai més Mas ?

En primer lloc, per la part que em toca com a votant de la CUP al 27-S, (per primera i única vegada) demano perdó pel meu error d’apreciació (i ja en porto uns quants a l’esquena) a l’hora de donar confiança a qui m’havia demostrat honestedat en la seva actuació a nivell municipal i coherència unitària durant les setmanes prèvies a la consulta del 9-N.

Creia que, per sentit d’estat (català, evidentment), la CUP donaria suport a Artur Mas per gestionar el mandat de les urnes i validat per els seus diputats a la resolució parlamentària del 9 de novembre proppassat. Però no ha estat així malgrat els reiterats manifestos que han estat adreçats a la militància cupaire per veterans de la lluita independentista, fet que per si sol demostra la ruptura de la formació anticapitalista amb els precedents històrics i ideològics del moviment independentista català contemporani.

La decisió consumada avui per la direcció de la CUP suposa també una altra fita, que pot resultar positiva: la fi de la ambivalència entre independència i socialisme, una dualitat que a la pràctica s’ha demostrat paralitzant i que obre la perspectiva a primar la reivindicació nacional -la independència-  ja que és aqueixa la que inclou les aspiracions de canvi social en ser l’única veritable ruptura amb l’ordre estatal establert. Un front patriòtic pot ser majoritari socialment i electoralment a Catalunya, un front anticapitalista només pot prosperar si és d’àmbit espanyol, fet del tot improbable.

“Mai més Mas” ha estat el lema de campanya de tots els que, des de dins i des de fora de la CUP, volen evitar que l’aportació del suport social que representa Artur Mas al projecte independentista sigui decisiva i el faci viable. L’odi a Mas pregonat per Podemos és l’aversió a la catalanitat (als “catalufos”) atiada des de impostures aparentment progressistes que són incapaces de concretar cap proposta creïble de transformació social, i això que són hegemòniques ideològicament a Catalunya des de fa dècades.

La tercera via entre independentisme i integrisme espanyol retorna a primera línia personificada per Ada Colau,  que pot aplegar els suports de votants de Ciutadans i els de tot el progressisme abstracte i advers a la independència, inclòs el PSC, si enfoca la campanya electoral a les noves eleccions al Parlament de Catalunya amb una proposta de referèndum lligada a la reforma constitucional.

Finalment, sigui quina sigui la decisió que prenguin ERC i CDC per formar la candidatura independentista, la declaració del Parlament de Catalunya iniciant el procés de construcció de l’Estat català hauria de ser-ne el mínim comú denominador ja que altrament tot el recorregut fet fins ara no serviria de res i perdríem com a país credibilitat davant la comunitat internacional. Artur Mas hauria de ser el cap de la candidatura i apel·lar al suport de tot el conjunt de l’independentisme cívic i polític.

Post Scriptum, 4 de gener del 2016.

Amb el seu permís, publico aqueix comentari del veterà patriota Robert Surroca i Tallaferro que defineix l’actuació de la CUP:

“A la diada del 1976 -la primera amb llibertat, després de la mort del tirà- a Sant Boi; en Jordi Carbonell, representant l’Assemblea de Catalunya, va dir “Que la prudència no ens faci traïdors”. Ara podem afegir que a uns de la CUP “la coherència els ha fet traïdors”. El meu respecte pels cupaires que han tingut la clarividència del que calia fer en aquest moment, al marge de posicions ideològiques ben legítimes. La lluita segueix, i mai com ara havíem estat més ben posicionats. Ànims i endavant fins a l’alliberament!!!!

Post Scriptum, 23 de juny del 2016.

Després de l’afer Fernández Díaz/Oficina Anti-Frau l’assetjament a Artur Mas per part dels poders fàctics espanyols i catalans (Duran i alguns de CDC), amb la connivència dels anticapitalistes nostrats, la dinàmica i els actors del procés sobiranistas haurien de canviar tot prenent consciència dels termes reals del conflicte amb l’ordre estatal. Caldria el retorn d’Artur Mas a la primera línia i també el de SI, o una nova formació que recuperi l’estratègia del front patriòtic després de la fallida de la CUP.

Post Scriptum, 10 de gener del 2018.

Trobo molt encertat el perfil d’Artur Mas que publica avui Pere Martí a Vilaweb: “El gestor que va abraçar l’independentisme”, només vull afegir que pel bé del país, un cop passi els mals tràngols judicials en els quals està immers per causes alienes, pugui tornar a primera fila de l’activitat política. No serà pas ell qui anirà a parar a la paperera de la història, sinó més aviat la majoria dels qui l’han difamat.

Post Scriptum, 3 de gener del 2021.

Agustí Colomines va publicar el proppassat 28 de desembre aqueixa semblança al Nacional: “La solitud d’Artur Mas“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!