5 de setembre de 2007
7 comentaris

Les lliçons gallegues

De Galiza torne captivat per la polèmica que allí s’està vivint entorn a la creació d’escoles bressol gallegues, anomenades Galescolas, on la Xunta pretén implantar el seu model d’immersió lingüística. Aquesta polèmica enllaça plenament amb un altre tema que sempre m’ha fascinat des de que vaig estudiar Filologia Catalana a València: les diferents normatives del gallec i la seua relació amb el cas de la nostra llengua.

Com a introducció hem de saber que el gallec és una llengua romànica, derivada de l’antic llatí de la província romana de Gallaecia. Aquesta evolucionà cap a la llengua medieval coneguda com galaicoportuguès que gaudí de 700 anys de plenitud dins dels diferents regnes que acabarien abraçant la Corona de Castella. La Conquesta d’Al Andalus però, marcà el rumb de la seua història quan el 1.129 Alfons Henriques culminà les aspiracions sobiranistes del comtat de Portugal i en declarà la independència de Castella.

Aquesta divisió propicià, lògicament, dues històries diferents per a la mateixa llengua. A Galícia, la llengua restà sota el control i la influència del rei i la llengua castellana mentre que a Portugal evolucionà lliurement sense l’influx directe d’aquesta. La pèrdua de la independència a causa de diferents núpcies reials no acabà de quallar i el 1.640 Portugal assolí definitivament el seu estatus actual.

A Galícia per contra, l’aliança de la seua noblesa amb les causes, i les derrotes, castellanes desembocarien en els anomenats ‘Séculos Escuros‘, tres segles de regressió i desprestigi lingüístic on el gallec perdria tots els seus usos cultes i per tant, l’oportunitat homogeneïtzar-se i codificar-se tal i com ho estaven fent el castellà, el portuguès o el català en aquells temps.

No fou fins al segle XIX, quan el moviment cultural galleguista comença a alçar el cap de la mà del ‘Rexurdimento‘ protagonitzat per personalitats com Rosalia de Castro. Les dictadures de Primo de Rivera i sobretot la de Franco tornaren a esclafar un nacionalisme gallec modernitzat que a la meitat del segle XX, i encapçalat per Castelao, començava a bastir les bases del model nacional, social i lingüistic al què aspirava. L’any 1.982, finalment, l’Instituto da Lingua Galega (ILG) i la Real Acadèmia Galega (RAG) fixaren l’actual normativa oficial del gallec coincidint amb les primeres eleccions autonònomiques que, dissortadament, guanyà la dreta espanyola d’Alianza Popular (AP). Aquesta darrera desfeta i les posteriors victòries de l’exministre franquista Manuel Fraga, defensor del caràcter espanyol del gallec, tornarien a marcar el rumb de la història i sembrarien les llavors de l’actual enfrontament entorn al model normatiu a seguir.

En el seu camp de batalla s’alineen bàsicament tres posicions. La primera i oficial, la proposada per l’esmentat ILG i la RAG, defensa la singularitat del gallec com a llengua emparentada però diferenciada del portugès, apostant per les grafies i formes derivades del castellà. La segona, la reintegracionista de l’Associaçom Galega da Língua (AGAL) i el Movimento de Defesa da Língua (MDL), considera que gallec i portuguès són variants d’una mateixa llengua i que la primera ha de reintegrar-se als sistema lingüístic de la segona (amb les seues grafies però respectant les formes pròpies) per garantir la seua supervivència. La tercera, que és una versió d’aquesta, s’anomena lusista i promou l’adopció total de la normativa del portugès internacional.

Com podem observar, la història, els debats, i els rerefons polítics i ideològics que aquesta amaga té molts paral·lelismes amb els qui hi al català, especialment amb el que es parla més al sud del riu Sènia. Les seues lliçons però, la seua fragilitat actual i les diferents vies que han posat sobre la taula els seus lingüistes i parlants per a combatre-la, ens poden a ajudar a construir una visió objectiva sobre la nostra pròpia realitat. Un anàlisi serè sobre la naturalesa de les nostres debilitats així com de les armes que han utilitzat al llarg de la història els nostres enemics. Només així, analitzant i construint sobre els nostres errors, podrem traçar les estratègies que ens permetran garantir el futur en joc del nostre patrimoni més estimat.

  1. Crec que fas un dels blocs més interessants i més ben escrits de vilaweb. Fa dies que et segueixo i m’interessen gairebé tots els temes que toques, provablement perquè tenim unes inquietuds molt semblants. Sóc de les Terres de l’Ebre i també em motiven molt tots els aspectes relacionats amb la cultura del País Valencià i amb les llengües minoritzades. Endavant les atxes!

  2. Per favor, no empreu el terme de "reconquesta", que és molt pervers ideològicament: abans de la "invasió" islàmica hi hauria una Espanya unificada i cristiana -la dels visigots- que seria la que es "recuperaria" al llarg dels segles medievals fins a arribar a 1492, amb la conquesta de Granada i la unió dels reis catòlics, que tornarien a la "normalitat nacional" espanyola: unitat (s. VI-VII) – pèrdua territorial i partició (s. VIII-X) – "reconquesta" (s. XI-XIV) – reunificació (s. XV) – Espanya imperial i nacional (XVI-XXI). En la viquipèdia algú ha tractat de fer estos raonaments, però la majoria continua volent fer cas de la llarga tradició historiogràfica que defensa esta postura de la "Reconquesta" per qüestions nacionalistes i religioses.
    També vaig tractar-ho d’explicar ací i ací (al final). És millor emprar simplement els termes "conquesta d’al-Àndalus", "conquesta feudal d’al-Àndalus", etc.

    Pel que fa a la qüestió lingüística gallega a mi em sembla que l’AVL evita la galleguització de la llengua, però amb este govern poc podem avançar i, d’altra banda, també hi ha qui la condemna directament. Espere en tot cas que no et diguen blaver il·lustrat simplement per planteja estes coses.

  3. Hola Xavi,

    Quan vaig descobrir el teu blog a la pàgina del Paco, vaig entrar i em va agradar prou. D’això fa poquet. Ara, torne a entrar i tio, ets increïble! el teu nivell d’actualitzacions és diari! Ets un crack! Així que m’ha tocat llegir-me uns cinc o sis posts de colp… No puc més que llevar-me el barret i fer-te una reverència: ja m’agradaria a mi renovar a eixe nivell!!

    Una abraçada forta i a seguir endavant!

  4. Bones xavi!!!

    La fotografa la roser ortiz al seu blog ha penjat una foto vostra de santa perpetua. Ja em va explicar que vau estar genials com sempre.

    T’escric perque com que aquests dies esteu aprop de sant celoni vull que sapigueu que esteu convidats a la festa major de sant celoni sobretot a la barraca del quico.

    Doncs ja ho sabeu si despr

  5. ep! la veritat es que no se que dir però…. nomès saber ja del teu bloc he corregut a mirar-lo i m’agrada molt les cosas que explicas i com. Només donar-te tot el suport. anims i endavant!! 

    P.S: tens de fer un especial 11 de setembre eee! aquest any pot ser molt gran la diada i esperem que la del 2014 ho celebrem amb un nou estat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!