Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

4 de març de 2012
4 comentaris

Més sobre l’alarma que m’ha encès el BOP del CEO

Us aplego en aquest apunt algunes de les poques reaccions que he trobat davant la meva alarma. Em refereixo al darrer apunt, en què exposo que CiU ha aconseguit aturar el procés d’independència i que si no identifiquem clarament el problema aquest primer avís pot anar a més i ens podem trobar que quan reaccionem sigui massa tard i ja estigui tot irreversiblement desactivat.

Els amics del Pati descobert –m’ho assenyalava Adrià Alsina en aquesta piulada– han preferit fer referència a l’altra pregunta del CEO perquè ofereix una sèrie més llarga. Jo mateix he estat fent servir aquesta pregunta –”Quina creu que hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya?”– mentre no hi ha hagut res més, però des que va aparèixer la pregunta 39 he passat a tenir en compte aquesta. El motiu pel qual crec que és un error tenir en compte la pregunta antiga i no la nova és que demanen coses diferents i precisament hem vist que aquest és el problema que tenim: molta gent creu que Catalunya hauria de ser un estat independent, però potser en un referèndum amb més d’una opció que n’inclogués alguna amb la paraula “Espanya federal” triarien aquesta i no la de l’estat propi dins la Unió Europea. En canvi, si els demanem què votarien en un referèndum d’independència responen amb percentatges molt més contundents.

Hi ha qui diu que no m’haig d’amoïnar per un descens del 0,8 % en la pregunta 39 del baròmetre perquè cau dins el marge d’error. El marge d’error de l’enquesta és del 2,5 % aproximadament. Aquest va ser precisament l’augment reflectit entre juny i octubre de l’any passat. Si ens haguéssim d’acollir a aquesta hipòtesi, encara seria pitjor, perquè voldria dir que des de juny de 2011 no ens hem mogut d’on érem, en una forquilla entre el 42,9 i el 45,4 %. Amb el mateix marge d’error, la segona onada del CEO de 2012 podria portar-nos al 40,4 %  o tornar-nos al 45,4 %. I tot plegat no fa sinó corroborar el que dic: que amb l’arribada de CiU a la Generalitat i amb el tipus de missatge que han posat en circulació –la idea que no estem madurs i que ara no toca, etc.– el suport a la independència ha quedat frenat després que no parés de pujar els darrers anys.

En tot cas, que s’hagi frenat la tendència a l’alça del sí a la independència no vol dir que aquesta opció ja hagi deixat de ser majoritària. En absolut. Precisament amb l’amic @duxans i amb altres persones que s’hi van afegint estem comptant, amb l’etiqueta #jocompto, els dies que han passat des del 29 de juny de 2011, data en què vam saber que ja havíem assolit l’objectiu pel qual hem estat treballant aquests darrers anys: una majoria social favorable a la independència. La tenim, diem, i CiU no la vol aprofitar i prefereix fer passar penúries al país i pactar amb el PP. Fa certa gràcia, per tant, que un diari com El Singular Digital publiqui que “La independència ja guanya“, perquè dema farà precisament 250 dies que ho sabem. Si els voleu comptar amb nosaltres i continuar pressionant CiU perquè faci el pas o perquè els seus votants i militants abandonin el partit com ho han fet tantes altres persones, ja ho sabeu.

  1. A mi tampoc no em preocupa. I si bé es cert que CiU emet un misatge negatiu no tinc cap dubte que el percentge d’independentisme continuarà pujant en el futur. Espanya ens hi ajuda i molt.
  2. Em sembla bé que alertis sobre les ganes de CiU de posar sordina a l’independentisme. En general.

    Però no podem passar-nos la vida sobreinterpretant les enquestes. Busques sentit al que no és altra cosa que soroll. Un dia sortiran 4 punts més i ho interpretarem com que la cosa avança. L’altre sortiran 3 menys i ho interpretarem depressivament. I no. Les enquestes oscil·len perquè són una mesura de la realitat però no són la realitat subjacent. I si en els dies en que es fa el treball de camp es parla més de les consultes perquè fa dos dies es va celebrar la de Barcelona tendirà a sortir un resultat millor. I si fa dies que no se’n parla gaire sortirà algun punt de menys. I no vol dir res. Aquests atzars no varien el que la gent faria en el moment en que de veritat hi haguès un referèndum.

    D’altra banda els canvis socials van al ritme que van. En la sèrie de la gent de El Pati descobert pots veure com els partidaris de la independència (respecte l’autonomia o el federalisme) passem del 15% el 2006 a poc més del 25 a finals del 2011. Un canvi ostensible, una mica més de 10 punts en 5 anys. Poc més de dos punts per any. És una sèrie llarga que vista íntegrament mostra una tendència però no la veuràs si agafes tres o quatre de les enquestes que la composen seguides i intentes interpretar-les. Agafa qualsevol petit fragment d’aquesta sèrie i en les oscil·lacions o l’estabilitat només llegiràs soroll estadístic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!