Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

26 de maig de 2018
0 comentaris

Ciutadans guanyarà les municipals de Barcelona

El títol de l’apunt no reflecteix, lògicament, cap desig personal. És una previsió que faig i prou (amb la intenció, és clar, que serveixi com a toc d’alerta), però intentaré argumentar-la.

Quan encara falta un any per a aquestes eleccions, algunes de les tendències ja semblen força clares i irreversibles. Les enquestes poden canviar, però tot apunta que Colau va perdent suport electoral, encara que sigui poc. Això, en teoria, situaria ERC en una posició privilegiada per a guanyar les eleccions si tenim en compte que el passat 21 de desembre va ser la segona força més votada.

Tanmateix, la plataforma que impulsa Jordi Graupera perquè tinguin lloc unes primàries de les quals en surti un únic candidat independentista continua avançant. Aquesta setmana hem sabut que Ferran Mascarell està disposat a concórrer-hi. Dubto molt que el candidat d’ERC, Alfred Bosch, s’avingui a renunciar a la seva candidatura per concórrer a aquestes primàries (i crec que no ho hauria de fer). Per tant, veig la repetició de l’escenari del 21 de desembre, amb una part de la població castigant ERC per no haver volgut formar part d’aquesta candidatura impulsada per Graupera i acusant-la de partidista. El transvasament de vot d’ERC cap al candidat o candidata que hagi guanyat les primàries tindrà l’efecte, doncs, de reduir les possibilitats que ERC sigui la llista més votada. Si això és així, amb una Colau a la baixa, l’efecte més previsible és que Ciutadans en reculli els fruits i guanyi les eleccions. I a diferència de les eleccions al Parlament de Catalunya, a les de l’Ajuntament de Barcelona cal un acord d’investidura si es vol evitar que a la llista més votada li caigui l’alcalde en segona vola.

Ara mateix veig molt poc probable que el candidat o candidata sortit de les primàries de Graupera (que podria ser perfectament Mascarell, però encara és aviat per donar-ho per fet) arribi a ser la força més votada. El sondeig de Gesop publicat diumenge passat donava al PDeCat una pèrdua de 4 regidors respecte de les municipals de 2015, de manera que passaria de 10 a 6. Les primàries de Graupera podrien tenir l’efecte de recuperar part d’aquest vot en detriment, sobretot, d’ERC i que es produís un empat a 7 escons o que arribessin fins i tot a 8 o 9 regidors, posem per cas, però insisteixo que ho veig força difícil.

Cal tenir en compte, a més, un altre factor. Tot fa pensar que la participació serà molt elevada, continuant amb la tensió política dels darrers mesos. La batalla de Barcelona serà dura. I la conseqüència d’això serà que s’encarirà molt el preu del regidor. La mateixa enquesta de Gesop ja apunta que el PP podria quedar fora del consistori, cosa que seria molt bona notícia, és clar, però també hi ha el risc que en aquesta jugada de concentrar el vot en el candidat o candidata sorgit de les primàries en deixéssim fora la CUP. El principi d’Hondt afavoreix les llistes més votades. Per tant, aquesta seria una aposta intel·ligent per a un escenari en què la llista més votada fos clarament una de les republicanes, però l’escenari més optimista apunta a un frec a frec. I un lleuger avantatge per a Ciutadans podria magnificar-se amb tants regidors a la corda fluixa com deixaria una participació històrica.

I després encara vindria un altre problema: formar govern. Si es potencia el discurs frontista per aconseguir que una candidatura independentista unitària guanyi, el resultat hauria de ser obtenir 21 regidors, cosa que sabem que no passarà. Per tant, caldrà sumar amb altres forces. Si sumant les tres candidatures republicanes (ERC, CUP i qui surti de les primàries) no s’arriba als 21 (i no serà fàcil), caldrà el suport dels Comuns.

En resum, la irrupció de la candidatura sorgida de les primàries que proposa Jordi Graupera pot desestabilitzar molt el mapa polític de l’Ajuntament de Barcelona, però no és gens clar que aconsegueixi l’objectiu que es proposa i, en canvi, pot afavorir que el beneficiari de la pèrdua de suports de Colau no sigui ERC sinó Ciutadans.

 

Imatge extreta de https://ca.wikipedia.org/wiki/Bitlles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!