Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

27 de març de 2016
0 comentaris

Els unionistes moldaus constitueixen el Consell del País – 2

Avui fa 98 anys que el Consell del País (Sfatului Ţării) va aprovar la unió de Bessaràbia (l’actual República Moldava) amb Romania. Aquests dies, lògicament, tant els mitjans moldaus com els romanesos en parlen en articles i en debats, que en alguns casos són, de fet, cicles de debats amb voluntat de continuïtat [versió en anglès].

Coincidint amb aquesta efemèride, aquest migdia hi ha una manifestació que s’espera que sigui massiva. Mitjans com Ziarul de Garda recullen que els organitzadors esperen que siguin prop de 50.000 persones. Abans, però, ha tingut lloc un congrés en el qual s’han triat 101 persones que han constituït la reedició d’aquell consell històric. La tria s’ha dut a terme per votació popular a través d’una pàgina web i amb la col·laboració de mitjans com Timpul i Literatura și Arta. La missió d’aquest consell serà crear els documents i generar les estratègies necessàries per aconseguir la unió entre els dos estats.

El moviment unionista ja va tenir un moment dolç quan el país es va independitzar arran de la desintegració de la URSS, però el conflicte armat al Transdnièster, molt semblant al que actualment hi ha a Ucraïna, va significar un fre. El 2012 va aparèixer la Platforma Unionistă Acțiunea 2012, que va aconseguir aplegar força persones en diverses manifestacions. L’any passat, però, una altra plataforma va sorgir arran de l’escàndol financer que ha patit el país. Des d’aleshores hi ha hagut certes tensions per articular, en paral·lel, un moviment de protesta per fer neteja del problema de corrupció que sacseja el país i un moviment unionista que veu en aquesta fita l’única manera realista d’assegurar l’orientació europeista del país en detriment dels qui prefereixen mirar cap a l’est.

La manifestació, que ha començat ara mateix la marxa, es pot seguir en directe a través de Privesv.tv, la mateixa plataforma que ha fet la retransmissió en directe del congrés i de la qual he fet la captura de pantalla que il·lustra l’apunt.

El Consell del País -2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!