Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

11 de març de 2011
1 comentari

REFLEXIÓ SOBRE LES ACTIVITATS ANTRÒPIQUES

UNA REFLEXIÓ SOBRE LES ACTIVITATS ANTRÒPIQUES I EL SEU EFECTE SOBRE LES AIGÜES COSTERES I DE TRANSICIÓ

 

 

 

És palès que bona part dels problemes que pateixen els ecosistemes marins tenen el seu origen a terra ferma, la costa és el nexe d’unió entre el continent  i el mar.  A més, es tracta d’una zona amb una gran complexitat, amb fortes pressions, molt vulnerable i poc estudiada holísticament.

 

La falta de tradició, de la societat en general  i dels socioambientalistes en particular, alhora de considerar les aigües costeres i de transició com a part d’una gestió integral de l’aigua, fan que  la pedagogia  sigui imprescindible en l’àmbit que parlem.

 

 A les dificultats de caràcter social s’afegeixen les competencials. La gestió dels sistemes costaners per part de l ’Estat  espanyol és complexa i burocràtica.Tenen diverses competències diferents “Ministerios” inclòs el de “Defensa”. A Catalunya, tot i que segons l’ “Estatut del 2006”, la Generalitat té 4 competències exclusives, no es disposa, per exemple, de capacitat legal sobre els ports de Barcelona i Tarragona.

 

Així doncs pot semblar contradictori que  el Decret que delimita el Districte de Conca Fluvial de Catalunya (febrer 2009) reculli que les masses d’aigua costaneres o de transició ( badies i zones de bany fins a la primera milla de la línia de la costa), des de Porbou a  la punta del Cap Roig (El Perelló) també integren el Districte.

 

 

En aquest context  burocràticament complicat seria clarificador i pedagògic   conèixer  els efectes que l’acció antròpica ( contaminació , infraestructures, sobrepesca) té, per exemple,  sobre un sector econòmic concret: la pesca artesanal.

 

La pesca artesanal té uns continguts culturals i antropològics que cal preservar i difondre, a més de  llurs valor econòmic, pesquer i de biodiversitat.

 

 

En conclusió fora bo, econòmica i socialment parlant  dibuixar  un “territori pilot a la costa de Catalunya” amb racionalitat urbanística  i d’usos de l’aigua vertebradors del territori litoral en totes les seves vessants?

Un model d’aquestes característiques encaixa amb els criteris de la Directiva d’Estratègia Marina (DME) de la UE.

 

Xafumi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!