Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

1 d'abril de 2011
Sense categoria
0 comentaris

On és l?esquerra política del nostre país?

Escriure sobre l’esquerra nacional en un escenari de conflicte bèl·lic internacional a la nostra Mediterrània pot semblar d’una certa frivolitat. Però la societat catalana, sacsejada per una crisi econòmica brutal i governada per la dreta catalanista  hereva de Cambó  i allunyada del millor Jordi Pujol,  presenta sintomes  d’inquietud i també de rebel·lia  entre la gent jove, també entre  sectors professionals i socials.

Força d’aquestes persones ubicades a diferents entitats culturals, ambientals, sindicals o a cercles independentistes es senten atrapades pel poder econòmic i polític català,    per l’espai sociovergent  present a la majoria d’institucions del nostre país, i alhora es senten orfes d’una veritable esquerra nacional.

 

 

Aquest sector petit que  ha conegut o cerca  conèixer el sentit ètic de la política té un esperit de resistència i proposta local que pot contribuir , amb humilitat, a la construcció d’una esquerra global. 

 

Algú però, pot dir què vol dir ser d’esquerres al segle XXI?

 

La resposta ens la dona un filòsof francès  André Comte- Sponville (Paris , 1952) http://es.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Comte-Sponville , en el seu llibre  El Capitalisme ¿és moral? narra  , entre d’altres coses , que impartint  una conferència a un grup d’empresaris francesos els va dir : la persona d’esquerres està per la justícia, la de dretes pel benefici.

 

Però no ens podem quedar només amb  definicions boniques;  el cert és que l’esquerra tradicional  porta aquí i a tota Europa, amb molt minoritàries excepcions,  el llast de una  indefinició cultural i  política que no els permet elaborar alternatives econòmiques alternatives al liberalisme ferotge dirigit  pel déu mercat i els seus àngels financers i bancaris especialitzats en l’especulació i la deslocalització de bens i persones.

 

Altrament l’estructura dels partits de l’anomenada esquerra socialdemòcrata, ecosocialista o independentista  està dominada per aparells joves o vells, tant li fa, que estan més preocupats per la immediatesa electoral que per l’elaboració teòrica a  mig i llarg  termini.

 

Tot plegat és molt  complex però  una part no menyspreable de la ciutadania no enquadrada políticament identifica  el mot esquerra amb la solidaritat  amb els més dèbils,  amb  l’opció per una gestió pública de l’aigua  de l’energia i del territori, també per una banca ètica que fomenti l’estalvi responsable i la inversió en projectes solidaris.

No  obliden  tampoc l’aposta per l’escola i la sanitat pública ,  gestionades amb austeritat.

 

I tot això,  per un catalanista d’esquerres ha d’anar amb un embolcall que qüestioni amb positiu però sense embuts l’encaix, que la història ens ha demostrat impossible, Catalunya- Espanya.

 

Els que vam cedir massa en la Transició  per joves i inexperts, els nascuts políticament al voltant de la Crida i als nascuts als 80 al  voltant del cop del “general Tejero”, quan analitzem la història moderna i contemporània de  Catalunya des de mirades diferents coincidim , potser emboirats per la darrera  sentència ja llunyana del “ Tribunal Constitucional” en que els valors tradicionals de l’esquerra, renovats per la crisi energètica i econòmica i global no poden ser aliens a la realitat nacional de la Catalunya d’avui.

 

Una Catalunya independent, solidària amb la ciutadania que viu a la Península Ibèrica, en el marc de la UE , amb una hegemonia cultural i política de les idees de solidaritat i democràcia de la ciutadania front el capital financer que a hores d’ara mana a estats i governs, és possible. No podem desterrar la Utopia de les nostres ments en un moment històric que no és el d’una mala conjuntura econòmica del sistema capitalista. La crisi energètica, les revoltes al Nord del Continent Africà i l’hegemonia imperialista a mig termini del capitalisme xinés ens situen en un canvi d’època.

 

Creiem  que votants encara d’ICV o d’ERC i de la incipient SI poden fer seu aquest discurs.

 

Tant de bo que a l’entorn del PSC(PSC-PSOE) també fos possible discutir sobre aquests temes.

 

 

Xafumi i el Càtar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!