Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

30 de maig de 2011
0 comentaris

La restauració fluvial


Es  defineix la  restauració fluvial com la recuperació dels processos, estructura, funcions, territori, dinàmica i resiliència de qualsevol ecosistema , a partir de l’ eliminació dels  impactes, fins tornar a assolir  un funcionament natural. El paradigma de restauració ha de mantenir-se i millorar-se des dels àmbits de la  ciència i l’ educació,  però per recuperar sistemes fluvials fortament  degradats és poc viable. Es més operatiu  optar por mesures  de rehabilitació basades en objectius assolibles  i, òbviament amb seguiment científic. Ha d’ evitar- se  utilitzar el mot  “restauració fluvial” como a marketing i les accions de restauració i rehabilitació com  negoci o estratègia de maquillatge.


Introducció: el repte  de la restauració en el context actual

En la gestió d’ un sistema natural que ha patit degradació  per l’acció antròpica, la restauració és un procés  fonamentalment  recuperador, però també corrector i preventiu; però en el models econòmicament avançats i alhora  ambientalment insostenibles només és pot aspirar a la  rehabilitació o a la protecció  de petits indrets no connectats biològicament.

És, precisament, en aquestes  societats consumistes que ocasionen greus impactes ambientals on van aparèixer  preocupacions i  iniciatives científiques i socials de  restauració que tenien com a denominador comú l’obligació de millorar el nostre entorn per traspassar-lo a les generacions futures en bon estat.

Davant  la utopia  de la autèntica restauració, han sorgit  noves  tendències   que renuncien al retorn a estats naturals i aposten per  una rehabilitació  basada en objectius concrets. És un plantejament interessant que obre moltes portes d’actuació y evita  dissenys de pur  “marketing ambiental”. 


¿Què és restaurar?

Restaurar és restablir o recuperar un sistema natural a partir de l’ eliminació dels  impactes que el deterioraven  fins arribar a assolir  un funcionament  natural i sostenible.

Un sistema natural restaurat ha d’ haver recuperat:

  1. -Els seus processos naturals i  totes  les interacciones entre els seus elements i amb d’altres ecosistemes. 
  2.    La seva  estructura,  tots els seus components i els fluxos en tota la seva complexitat i diversitat,
  3. – Les seves funcions dintre del sistema Terra.
  4. – El  territori, l’ espai  propi i continu que ha d’ocupar per  desenvolupar tots els seus processos i funcions
  5. – La  dinàmica natural al  llarg del temps
  6. – La seva  resiliència o fortalesa  front  a futurs impactes, la seva capacitat d’ auto-regulació  i auto-recuperació

¿Restauració utòpica o rehabilitació realista?

Les principals dificultats per a  restaurar rius deriven de l’enorme complexitat  dels sistemes fluvials, de la impossibilitat de restaurar grans impactes (embassaments), de la falta de antecedents (en àmbits mediterranis) que puguin  servir com a model, i de les enormes inèrcies  socials i conflictes administratives, amb  absència   de voluntat  política i social per a restaurar.

La   restauració  fluvial es factible en trams afectats només per impactes locals. En sistemes molt complexes i afectats per múltiples pressions i impactes, és imprescindible una rehabilitació fonamentada en objectius concrets i executada amb acciones concretes

La prevenció

L‘objectiu principal que ha d’aplicar-se en la gestió fluvial és el de la conservació dels ecosistemes fluvials. La prevenció és un instrument barat i útil, bé que massa sovint oblidat. Ha d’estar orientada a augmentar la sensibilitat ambiental de tècnics i ciutadania en general, així com a l’elaboració de mesures administratives per tal d’assegurar la protecció dels ecosistemes fluvials.

També qualsevol activitat  que es vulgui realitzar   que potencialment pugui  afectar al medi natural ha de comptar amb la participació pública activa. En restauració fluvial aquest principi és molt important, doncs  des de sempre els  sistemes fluvials han estat eixos de  comunicació entre nuclis habitats , font  de recursos i causa de conflictes per la seva  ocupació i el seu ús

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!