Comentari:
En més d’un ocasió ens hem referit a Batea com un dels municipis més interessants de la Terra Alta, des del punt de vista vitícola, degut a l’activitat d’un nombrós grup de petits cellers que ofereixen propostes de gran vàlua. En aquest marc, La Botera està sent un dels cellers que mostra una progressió més evident en els darrers temps, com es pot apreciar, per exemple, en el seu esplèndid web. Pel que fa a L’Arnot, es tracta d’un vi jove molt ben elaborat que possiblement us recordarà el riojà “Milflores”, tot i algunes diferències com ara el seu diferent cupatge. Un vi que, per sota dels tres euros, arrasa pel que fa a la relació qualitat/preu.L’Arnot és una proposta basada en la gràcia lleugera d’un vi jove. Un vi que és una llaminadura per l’abundant presència de fruita madura, tot i que ofereix tannicitat i nervi suficients per a no ser considerat lleuger o fràgil en excès.
Pel que fa a l’elaboració, les dues varietats seleccionades, conreades en terrenys de panal, es vinifiquen conjuntament i fermenten a temperatura controlada entre 18 i 20ºC. Aquest procés es realitza encara en trulls, dipòsits subterranis que han estat equipats per a la fermentació.
La filosofia d’aquest vi probablement evocarà la factura del conegut “Milflores” de la Rioja Alabesa. Encara que les comparacions són odioses, de vegades són positives per a ajudar a conèixer un vi. I, en aquest cas, val a dir que L’Arnot no surt gens malparat.
Les semblances entre els dos vins, almenys sota el nostre modest criteri, són importants. En ambdòs casos, de la mateixa que hi ha vins rosats que tiren cap a negres, aquests són vins negres que recorden els rosats. Comparteixen els dos característiques com la joventut, el tacte suau i amable, la fruita abundant, les aromes intenses …, que contrasten amb altres factors totalment diferenciats, com la composició varietal (tempranillo o ull de llebre, en un cas, i garnatxa negra i sirà, en l’altre), o la influència geogràfica i climàtica del vinyer (continental amb influència atlàntica, en un cas, i meridional i mediterrani en l’altre).
L’Arnot no es mostra
tan summament floral o lleuger com el “Milflores” i, a banda de la fruita vermella (maduixa, gerds), hi és també força perceptible la presència de fruits negres i notes vegetals, com la regalèssia. Disposa també de més carnositat i estructura, la qual cosa permet una possibilitat de combinació gastronòmica més àmplia.
Un treball que s’evidencia en la bona acidesa aconseguida, o en un alcohol ben integrat que neteja la boca, particularment remarcable en un estiu com el de 2012, extremadament sec i calorós, i que probablement va obligar a anticipar la collita del raïm, deixant mínimes notes de verdor.
Data de tast: abril/maig 2013
Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9/10
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!