Vi: Mas de Dalt 2005, Cellers Folch
DO: Montsant
Raïm: Garnatxa 25%, Merlot 5%, Ull de Llebre 25%, Samsó 25%, Cabernet 20%
Elaboració: vi negre amb sis mesos de fusta
Grau: 15º
Preu: 8,35€
Tast: gairebé negre amb ribet granatós, molt cobert de capa i llàgrima gruixuda. Nas ple de torrats i confitura de fruits del bosc. El pas de boca és un prodigi d’equilibri entre els seus 15º, la fruita i la fusta; untuós, amb tanins fins que acaben amb notes torrades. Molt potent i molt golós. Llarg, molt llarg.
Glopets: a la generació dels meus pares els he sentit dir que qualsevol vi que tingui més de 12,5º no pot ser bo o que és massa fort. És el que la Rioja ens tenia acostumats. La meva experiència amb vins negres d’alta graduació és molt satisfactòria. I no és que m’agradin els vins especialment potents, és que n’he tastat de molt ben elaborats. Si el vi és equilibrat, l’alta graduació és tradueix amb gratificant intensitat. Si està ben vinificat, més és més. Alta graduació vol dir fruita més madura i més saborosa cal, però, que els enòlegs la tractin com cal i l’integrin bé amb l’alcohol i la fusta.
Aquest Mas de Dalt 2005 n’és un bon exemple. El Montsant dels petits elaboradors resumit en quinze graus d’alcohol i molt de raïm, fusta la justa. Un vi de conya amb canya de la bona.
Del Celler Folch poca cosa en sabem, és gairebé un misteri, només tenim notícia que elaboren un blanc, Fructus -garnatxa blanca i macabeu. Si algú en sap quelcom més i ens ho fa saber o afegirem tot d’una.
El que si que us faig saber és que d’ampolles de Mas de Dalt no me’n penso perdre ni una.
El Montsant se’ns continua descobrint com una terra ignota plena de tresors, quina sort.
Ara, no perdis el temps, emplena la copa de Mas de Dalt, clava el nas, olora fort, xarrupa llarg i deleix-te.
Salut
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!