Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

22 d'agost de 2011
0 comentaris

Venècia 2011 · Competició: “Killer Joe”, de William Friedkin

Killer Joe (Killer Joe)

El “killer” Joe que esmenta el títol és un detectiu de Dallas que també fa feines com a assassí a sou. El 1993, va crear-lo el jove dramaturg Tracy Letts per a la peça teatral Killer Joe, que ara ell mateix s’ha encarregat de convertir en guió. Obra premiada, traduïda a més de 12 idiomes i representada als escenaris de més de 15 països diferents, ara ha donat peu a una nova pel·lícula del veterà director William Friedkin (Chicago, EUA, 29.08.1935). “Killer Joe” —ha dit Friedkin— és una mica com la història de la Ventafocs, si bé el príncep blau és un assassí a sou —i alhora detectiu del departament de policia de Dallas—. Encara que el títol i l’argument fan pensar en sinistres implicacions, em sembla que la pel·lícula és molt divertida. Anteriorment, Friedkin ja va adaptar una altra peça de Tracy Letts, Bug, guanyadora del Premi FIPRESCI a la Quinzena de Realitzadors de Canes el 2006. En certa manera, aquell film va ser vist com una mena de reaparició del cineasta que, si bé no ha deixat d’estar actiu als darrers quaranta-cinc anys, ha seguit una trajectòria una mica “Guadiana”, amb període de visibilitat seguits d’altres en què es pot dir que ha estat oblidat. Recordem que és ell qui va dur a la gran pantalla l’obra teatral The Boys in the Band (1970), deu anys abans de desfermar una polèmica notable amb Cruising (Al Pacino, policia que s’infiltra als ambients underground gay per a investigar un crim), però havent conegut entremig l’èxit oscaritzat amb The French Connection (1971) i l’esgarrifosa L’exorcista (1973). I potser el 1985 va ser l’última vegada que aconseguí un cert ressó tangible, si més no entre la crítica, amb Viure i morir a Los Angeles (protagonitzada per Willem Dafoe i William Petersen).

Killer Joe (Killer Joe)

Director William Friedkin. Guió Tracy Letts. Fotografia Caleb Deschanel. Producció Voltage Pictures (Los Angeles, EUA). Durada 1h43.

Repartiment Matthew McConaughey (Joe Cooper), Emile Hirsch (Chris), Juno Temple (Dottie), Gina Gershon (Sharla), Thomas Haden Church (Ansel, pare de Chris)

Sinopsi Als 22 anys d’edat, en Chris (Emile Hirsch) és un camell. Un dia es troba que la mare li ha près tota la droga que tenia amagatzemada, de manera que ha d’aconseguir ràpidament 6.000 $ o és home mort. Desesperat, se’n va a trobar son pare (Thomas Haden Church), que li exposa un pla. La mare d’en Chris, a qui tothom odia, té una assegurança de vida que li permetria saldar el deute i fer-los tots rics. El problema és que la mare d’en Chris està ben viva. Aquí és on apareix el “killer ” Joe Cooper (Matthew McConaughey), un assassí a sou amb les maneres de tot un cavaller del sud, que els demana una bestreta que ni en Chris ni l’Ansel no li poden pagar. Just quan en Joe va a deixar-s’ho córrer, veu la Dottie (Juno Temple), la candorosa germana petita d’en Chris, s’ho repensa i li fa una oferta al noi: accepta l’encàrrec prenent Dottie com a penyora sexual fins que recullin els diners i puguin pagar-li els honoraris. A contracor, en Chris fa passar el deute per davant de la germana i accepta l’oferta d’en Joe. A mesura que passen els dies i en Chris va veient en Joe amb la Dottie, més lamenta la decisió presa. Fins al punt que acaba demanant a Joe de desfer el tracte… però ja és massa tard, ell ja ha enllestit la feina. Amb la sensació que la cosa es pot acabar ben aviat, el noi va a trobar l’advocat per parlar del cobrament de l’assegurança… i descobreix que l’únic beneficiari és el xicot de sa mare i no pas Dottie. En Chris s’adona que l’han enganyat. I en Joe… quan en Joe es presenta per cobrar i es troba que no hi ha ni un dòlar, recorre la seves habilitats de detectiu per treure’n el coi d’entrellat i que tothom pagui el que li pertoca.

Vídeos [Fragment VO] Webs oficials [x] Facebook oficial [x]

Mostra de Venècia 2011 [Competició: Killer Joe (it / ang)]  Premis Mostra de Venècia 2011 [x] Festival de Toronto 2011 [Special Presentations: Killer Joe (ang)]


Articles en aquest blog [x] Apunts de context en aquest blog [Venècia 2011: programa diari]
 


Més informació [MyMovies (it)] [IMDB (ang)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [Sensacine (esp)]

Vendes internacionals [Voltage Pictures] Dist. cat. [x] Dist. esp. [x] Dist. fr. [x] Dist. it. [x]

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Venècia 2011 [x]

Actualitzacions informatives posteriors a Venècia 2011 [x]

***

FOTO © Voltage Pictures Matthew McConaughey és el “Killer Joe” de William Friedkin

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!