Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

13 de setembre de 2009
0 comentaris

Toronto 2009 ha començat el 10 i acabarà el 19 de setembre

El Toronto International Film Festival (TIFF) 2009 ha començat el 10 de setembre i durarà fins dissabte, dia 19.

Així com els països anglosaxons (especialment els nord-americans) són els reis de la temporada de premis (BIFA, BAFTA, NBFR, Globus, Oscar…), no acaben de doblegar Europa en el terreny dels festivals de cinema. Els tres grans festivals (malgrat la crisi i els criteris d’algun programador) han estat i segueixen sent Berlín, Canes i Venècia. Certament, Sundance (als EUA) i Toronto (al Canadà) han agafat molta volada als darrers anys, sobretot perquè han esdevingut vitrina i aparador de la producció mundial al gran mercat del continent americà; però ni aconsegueixen el prestigi dels veterans certamens europeus, ni (si ho miren acuradament) acaben d’agafar la força que podrien tenir precisament perquè tenen a tocar els centres de decisió de la gran indústria cinematogràfica. Alhora, tant Sundance (al gener) com Toronto (al setembre) tenen com a principal virtut i defecte precisament ser “vitrina i aparador”: acumulen un gran nombre de seccions, provocant una excessiva dispersió de l’oferta, actuant com a “fira de mostres” per als professionals de la producció, distribució, exhibició i premsa, més que no pas responent a criteris sòlids de programació (especialment Toronto; ja que Sundance, si més no, atresora una certa especialització). Toronto serveix per llançar carreres americanes de films que s’han vist a Berlín, Canes o Venècia i per engreixar possibles campanyes de la temporada de premis (comença a final de novembre), més que no pas per a descobrir-hi pel·lícules o cineastes (llevat d’excepcions puntuals que, com sempre, ajuden a confirmar la regla).

Quan la veterania i llarga experiència ha dut els grans certamens europeus a concentrar l’oferta en una selecció oficial estructurada en un nombre limitat de seccions i a deixar-se complementar per seccions paral·leles (Quinzena, Jornada dels Autors, setmanes de la Crítica), a Toronto tenen 19 (dinou!) apartats, això sí, d’importància i volums molt diferents. Estableixo ara un enllaç amb l’apartat del web TIFF 2009 dedicat a la programació de cadascuna d’aquestes seccions:

Contemporary World Cinema # Discovery # Gala Presentations #

Mavericks # Midnight Madness # Special Presentations #

Vanguard # Wavelengths # Dialogues: Talking with Pictures #

Canadian Open VaultCanada First # Short Cuts Canada #

City to City # Future Projections # Masters # Real to Reel #

Sprockets Family Zone # Visions # Yonge and Dudas Square #

FOTO Chloë, d’Atom Egoyan, que es projecta avui a Gala Presentations, de Toronto, cinc dies abans que inauguri Sant Sebastià 2009

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!