Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

22 de setembre de 2007
0 comentaris

Les odissees de l’espai

Els dies 3, 4, 5 i 6 d’octubre de 2007 tindrà lloc al Museu Marítim de Barcelona un cicle de pel·lícules i debats, amb el suggerent títol Les odissees de l’espai – I Cicle de Cinema i Espai. Llegeixo que la mostra Les Odissees de l’Espai pretén ésser un punt de trobada de les aproximacions cinematogràfiques a l’univers espacial i les seves incògnites. Per a aquesta primera edició, els  comissaris Josetxo Cerdán i Eulàlia Iglesias han seleccionat una sèrie de films que se situen més enllà de les constants clàssiques de la ciència-ficció i que actualitzen l’atracció per l’espai que sempre ha tingut l’ésser humà segons el llenguatge més contemporani de la creació audiovisual. Unes pel·lícules que es qüestionen la ciència i la història des de la ficció, però també des de la no ficció, que es deixen fascinar per la bellesa de l’infinit o experimenten amb la iconografia espacial convertida ja en un element més de la cultura pop. Així, a la mostra es podrà veure obres de cineastes ja fonamentals de la història del cinema com l’armeni Artavazd Pelechian, documentalista experimental únic i dotat d’un llenguatge poètic propi mitjançant la seva teoria del muntatge contrapuntístic, i l’alemany Werner Herzog, que sempre s’ha mogut en els terrenys fronterers de la realitat i la ficció. A més d’altres directors iconoclastes i transgressors com el nord-americà Craig Baldwin, el català Lluís Escartín o el basc César Velasco Broca, l’obra del qual ha estat premiada al Festival de Sundance i seleccionada a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes. La cosa, però no s’acaba aquí i a més, passa per noms com Isaki LacuestaAndrés Duque, sense oblidar l’astronauta Pedro Duque o el fotògraf Joan Fontcuberta; per seguir, cliqueu aquí: Vull llegir la resta de l’article.

Segueixo llegitnt que Les Odissees de l’Espai també vol contribuir a la creació i al foment del talent audiovisual. És per això que en aquesta primera edició s’ha encarregat la producció de peces audiovisuals a dos creadors amb projecció: Andrés Duque (nominat als premis Goya amb Ivan Z, 2004) i Isaki Lacuesta (director de Cravan vs Cravan i La llegenda del temps). La Constelación Bartleby i Marte en la Tierra, les pel·lícules realitzades per aquest dos joves cineastes per a la Mostra, es projectaran la nit de la cloenda (6 d’octubre), en una sessió especial.

Els debats formen part intrínsecament de la mostra Les Odissees de l’Espai. Es tracta de confrontacions raonades en què confluiran les dues visions sobre l’espai: la de la ciència, per una banda, i la de l’art audiovisual, per l’altra. Per a aquest debats, es comptarà amb la presència de rellevants personalitats vinculades a l’estudi de l’espai com l’astronauta Pedro Duque, destacats artistes visuals com el fotògraf Joan Fontcuberta o el cineasta Isaki Lacuesta; i d’estudiosos del cinema com Román Gubern, catedràtic en Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquesta I Mostra de Cinema i Espai de la Ciutat de Barcelona s’organitza en comemoració d’un fet que ha tingut una gran trascendència en la nostra vida quotidiana, encara que el veiem com una simple efemèride en el que s’ha denominat la cursa espacial: el 50è aniversari del llançament a l’espai del primer satèl·lit artificial, l’Sputnik. El desenvolupament exponencial de la matemàtica moderna, de la informàtica  i d’una ingent quantitat de tecnologia que ara fem servir com si tota la vida hagués existit, té el seu origen causal amb el que significà el llançament del primer Sputnik. Em sembla molt oportú que el cicle l’hagin anomenat Les odissees de l’espai; si més no, perquè la mítica 2001, una odissea de l’espai, d’ Stanley Kubrick, realitzada una dècada més tard, reflecteix clarament el neguit intel·lectual, tecnològic i artístic que provocà la sotragada de l’Sputnik.

Com remarquen els organitzadors, des d’aquell 1957, han passat 50 anys durant els quals l’ésser humà ha intentat aproximar-se als misteris infinits de l’univers i expandir les seves fronteres més enllà dels confins de la Terra. La nostra mirada cap enfora ha près una nova dimensió.

La I Mostra de Cinema i Espai de la Ciutat de Barcelona l’organitza el Departament de Promoció Aeroespacial de l’Ajuntament de Barcelona, al marc de la Setmana Aeronàutica i de l’Espai 2007, promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell. Col·laboren en la Mostra, el Museu Marítim de Barcelona i ESA- European Space Agency. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!